Zdravlje

Jutarnja kafa – Da li će vas ovo natjerati da prestanete piti kafu

Napisao admin

Početak dana sa šoljom kafe možda i nije najpametnije riješenje za vas, tvrdi američki naučnik Mark Hyman i autor knjige The Blood Sugar Solution. On ističe da je insulinska rezistencija hroničan problem današnje populacije, a poznato je da kafa, odnosno kofein podstiče povećano lučenje insulina.


kafa (foto:cure.ba)

Ako vam šećer stalno raste i opada tokom dana, osećate se umorno, iscrpljeno ili hormonalno neuravnoteženo – vreme je da razmislite da li vam je zaista potrebna još jedna šoljica kafe da vas “digne”.

Evo nekoliko razloga zašto biste trebali da ostavite, ili bar smanjite unos kafe u organizam:

1. Kofein podstiče lučenje hormona stresa. Usled stresa, povećava se nivo kortizola i insulina, a oni mogu dovesti do upala.

2. Učestalo konzumiranje kofeina smanjuje osetljivost na insulin i otežava pravi odgovor na nivo šećera u krvi, a povišen šećer dovodi do oštećenja arterija.

3. Hlorogene kiseline mogu odložiti absorpciju glukoze u crevima, a to može da izazve povećanje homocisteina – indikatora povećanog rizika za kardiovaskularne bolesti.

4. Iako sadrži antioksidanse, kafa bez filtera sadrži i ditrepene koji povećavaju nivo triglicerida.

5. Kafa zbog svoje kiselosti može iziritirati probavu i poremetiti ravnotežu crevne flore.

6. Zavisnost. Podsticaj koji daje “snagu” – ljubitelji kafe će često konzumirati ovaj napitak umesto zdravog jutarnjeg obroka.

7. Ispijanje kave je biznis kojim se stvorio kult uživanja u moćnom ukusu, koji je postao više od običnog napitka.

8. Kod ljudi koji često piju kafu zabeležen je niži nivo hormona sreće, koji je potreban za zdrav san, normalan rad creva, raspoloženje i energiju. Ako kofein poremetiti san možete postati i depresivni. A što više pijete kafu – češće ste i umorni.

9. Kafa kao dijaretik tera organizam na učestalo izbacivanje tečnosti, pa se kroz urin mogu izlučiti i neki važni minerali – kalcijum, magnezijum i kalijum. Neravnoteža elektrolita može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

10. Kafa može ometati normalnu absorpciju lekova i normalan proces detoksikacije u jetri.

cure.ba

Komentari

komentara