Zdravlje

OPREZ S PROSTAKLUCIMA – Psovanje ublažava bol, ali pojačava stres

Napisao admin

Iako se čini da psovanje predstavlja jedan od boljih izduvnih ventila koji stoji svakom pojedincu na raspolaganju, naš mozak se s tim ne bi složio. Glasno izgovaranje prostih rječi podstiče reakciju u centru za emocije, odnosno stres
Tu i tamo svakom izleti poneka ružna riječ…


Psovanje ( Foto: Cure.ba )

Profesor Džefri Bauers i dr Kristofer Plejdel Pirs sa Univerziteta za eksperimentalnu psihologiju u Bristolu tvrde da psovanje izaziva i pojačava stres.

Tokom eksperimenta je od volontera zahtjevao da naglas pročitaju rječi s tri spiska, pri čemu su na prvom bile psovke, na drugom eufemizmi za iste psovke, a na trećem neutralne rječi koje nemaju veze sa psovkama. Neurološki gledano, čitanje psovki se pokazalo najstresnijim zadatkom.

Profesor Bauers objašnjava da tabu rječi dovode do emocionalne reakcije, a zvuk prostakluka direktno je povezan s automatskom reakcijom u centru za osjećanja u mozgu.

Istraživačima je zanimljivo to što izgovaranje psovki izaziva stres na dubokom kognitivnom nivou, jer otvara nova pitanja o uticaju govora. Istovremeno, ovo istraživanje suprotstavlja se popularnom uvjerenju da je psovanje korisno za psihu.

S druge strane, psovanje poslije pada ili udarca naučnici smatraju efikasnim sredstvom za ublažavanje bola.  Istraživači s britanskog Univerziteta Keele uočili su to neobično djelovanje psovanja i to posebno kod ljudi koji obično nemaju naviku da psuju.

Doktor Ričard Stivens i drugi naučnici su sproveli eksperiment sa studentima, koji je trebalo da zarone ruke u kante pune hladne vode i psuju. Potom je eksperiment ponovljen, a studenti su izgovarali obične rječi.

Rezultati su pokazali da su studenti mogli duže da drže ruke u hladnoj vodi dok su psovali nego dok su izgovarali obične reči.

Naučnici smatraju da su time dokazali da psovanje povećava toleranciju na bol.  Zanimljivo je da je kod volontera koji nemaju naviku psovanja psovanje četiri puta bolje djelovalo na ublažavanje bola nego kod drugih.

Ovo djelovanje stručnjaci objašnjavaju time što je je psovanje oblik agresije, posebno ako nije dio svakodnevnog rečnika pa se uključuju instinkti primjereni za opasnu situaciju zbog čega se povećava i tolerancija na bol.

cure.ba

Komentari

komentara