Zdravlje

istraživanja pokazuju – Stariji očevi imaju dugovječniju djecu i unuke

Napisao admin

Muškarci koji postaju očevi kasnije, između 40. i 55. godine, na svoju djecu prenose gene koji njihovim potomcima omogućavaju duži život.


Otac i dijete ( Foto: Cure.ba )

Pokazala je to studija univerziteta Northwestern na malim Filipincima, a bez obzira na socijalni status obitelji, djeca starijih muškaraca naslijedila su dulje telomere, nastavke DNK koji sprečavaju njihovo propadanje i u konačnici starenje.
 
Telomeri za života postepeno nestaju, odnosno skraćuju se dok se potpuno ne istroše, a tada odumiru sve stanice u organizmu. Međutim, studija je pokazala da se isto ne događa sa spermijima jer se njihovi telomeri s vremenom produljuju pa djeca starijih muškaraca nasljeđuju dulje “nastavke života”. Naučnici vjeruju da oni mogu za neko vrijeme odgoditi i spolno sazrijevanje, piše Livescience.
 
Prijašnja istraživanja koja su promatrala djecu u rumunjskim sirotištima zaključila su da stres u djetinjstvu znatno može uticati na skraćivanje telomera, dok su stariji očevi kodirani i kao prenositelji genetskih mutacija koje mogu uzrokovati autizam. Djeca starijih očeva često su imala i niži koeficijent inteligencije.

cure.ba

Komentari

komentara