Zdravlje

Otrovna gljiva! – SMRTNA OPASNOST NA SMETOVIMA KOD ZENICE: Prof. Smajlović šetajući šumom naišao na PANTEROVKU!

Napisao admin

Poznati zenički ekolog, prof. Akif Smajlović, u šumi kod Planinarskog doma na Smetovima kod Zenice naišao je na PANTEROVKU, smrtno otrovnu gljivu kaju slabi poznavaoci lako mogu zamijeniti sa SUNČANICOM, gljivom koja je po svom ukusu u samom vrhu gljiva našeg podneblja.


Foto: arhiva

Da se čovjek može prevariti kazuje i lahko trovanje, na sreću bez težih posljedica, na skupu hrvatskih gljivara u Gorskom Kotoru. Kada je u pitanju trovanje gljivama u BIH, najčešći slučajevi su zabilježeni u širem području Tuzle. Naši roditelji i nisu bili baš dobri poznavaoci gljiva, jer su uglavnom brali MLIJEČNICE, za koje knjigama piše da su naročito cijenjene u Rusiji, Poljskoj i BiH, piše “Doznajemo“…

 

PANTEROVKA (Amanita pantherina) – Visina 5 do 12 cm. Šešir do 10 cm, ispupčen, ali i tanjirasto udubljen. Postoje različite nijanse: maslinaste, smeđe, žućkaste, sive, crvenkaste ili bjeličaste boje. Rubovi su iscrtkani ili dublje urezani, kožica ljepljiva po vlažnom, a po suhom vremenu blista. Meso je sočno, bijelo (brzo ugnjili), sa lakim mirisom na rotkvicu, repu ili hren. Bolva (ostaci vrećice) u obliku sitnijih bijelih ljuspica, koje se lako brišu rukom ili kišom (tako da se nalaze i gole).

Izaziva opasna trovanja, koja često (do 20%) završavaju smrću.

Znaci trovanja: izrazita uzbuđenost koja na kraju prelazi u komu, sa jakim bolovima u želucu, prenosi “Wikipedia“…

haber.ba

Komentari

komentara