Zdravlje

Prvi simptomi! – Kažu da je INFARKT, kad TRNE LIJEVA RUKA, a može da bude nešto JOŠ GORE!

Napisao admin

Kad trne lijeva ruka to je sigurno infarkt – kažu jedni, a drugi opet kažu da – trnjenje ruke nema veze sa srcem. Evo šta je prava istina


Foto:arhiva

 

Ruke svakako mnogo češće trnu nego što se infarkti dešavaju, ali ipak ne treba isključiti i tu mogućnost.

– Trnjenje leve ruke može da bude pokazatelj infarkta, ali i moždanog udara, posebno ako trne domali i mali prst. Međutim, u tom slučaju trnjenje se proširuje duž podlaktice, ramena i grudnog koša – kaže potparol Hitne pomoći dr Nada Macura.

Dakle, pored trnjenja ruke, u slučaju infarkta i moždanog udara, postoje i sekundarni simptomi, odnosno trnjenje i drugih delova tela, a samo trnjenje prstiju u rukama može imati i druge uzroke. Ipak, ne treba zanemariti mogućnosti koje su najcrnje.

– Treba uvek ići od onog najgoreg, pa isključivati jedno po jedno. Bolje je javiti se lekaru pa da on utvrdi da nije infarkt, nego pretpostaviti da je nešto drugo i ne otići kod lekara – kaže Nada Macura.

Druge stvari koje mogu uzrokovati trnjenje ruke jesu reumatoidni problemi, odnosno, kolaps vratnih pršljenova i pritisak na nerve. U tom slučaju, treba se javiti reumatologu, a moguće je da iste simptome izazovu i psihičke smetnje, pa se treba javiti psihijatru.

Trnjenje ruke može da se dogodi i zbog nošenja teškog tereta u toj ruci, zatim zbog nezgodnog položaja tela i prekida krvotoka.

Ako vam se dogodi da trne leva ruka, verovatno nije ništa strašno, ali ipak se javite lekaru, pogotovo u slučaju ako se isti simptomi događaju i u grudnom košu, ramenu i podlakt

telegraf.rs

Komentari

komentara