Zdravlje

Oprez! – Mnogi ga uzimaju, a opasan je čak i u malim količinama: Otkriven krivac za 7 vrsta karcinoma!

Napisao admin

Naučni časopis 'Addiction' proveo je istraživanje, a u kojem su došli do saznanja da postoji veza između karcinoma i alkohola koja se ne može objasniti drugim faktorima.


Foto:arhiva

Jedan od autora istraživanja, Jennie Connor tvrdi kako postoji dovoljno dokaza da je pijenje alkohola direktni izazivač ovih bolest.

– Došli smo do jakih dokaza da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu, a možda i na drugima – rekla je naučnica, te dodala kako i bez razumijevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju tvrdnju kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog crijeva i grudi, te da je sve više i više dokaza da alkohol uzrokuje rak kože, prostate i pankreasa.

 

Do ovog zaključka došla je nakon studioznog proučavanja desetogodišnjih podataka Svjetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

– Naravno, najveći rizik imaju oni kod kojih je unos alkohola veći, ali oprezni moraju biti i oni koji piju male ili umjerene količine – upozorila je Connor.

 

novi.ba

Komentari

komentara