Zdravlje

Oprez s energetskim pićem! – Ona je uništila SVOJU JETRU nečim što svakodnevno i mi koristimo, jedva je ostala živa a sada i nas UPOZORAVA

Napisao admin

Uvijek je odlično kada možete otkriti nešto što vam može pomoći da lakše prebrodite dan. Aktivnosti kao što je meditacija, čitanje i slušanje muzike pomaže ljudima širom svijeta.


Foto:arhiva

I dok sve ove stvari su pozitivne aktivnosti na koje se možete osloniti da prebrodite dan, nažalost postoji nekoliko negativnih, nezdravih strategija koji imaju uticaja na mnoge korisnike.

Mary Allwood, zaposlena majka iz Engleske, zna o svemu tome. Red Bull.

Allwood ima nevjerovatno pretrpan raspored zbog kojeg se često ostavlja istrošeno. Ali onda je otkrila Red Bull, a slogan kompanije “Red Bull daje vam krila” činio se kao pravo rješenje za nju.

 

Počela je tako što je pila samo jednu ili dvije limenke dnevno. Ali njena tolerancija je brzo porasla i morala je početi piti sve više i više red bulla kako bi postigla istu snagu za kojom je težila.

Vremenom, počela je piti 20 limenki dnevno.

Dvadesetogodišnjakinja je sa veličine 16 prešla na veličinu 24, što je bilo rezultat njene ovisnosti.

U Novembru 2016. godine, primljena je u bolnicu zbog bolova u jetri.

MRI nalaz je pokazao da je veličina njene jetre dva puta veća od normalne veličine. Doktori su bili uvjereni da je ona alkoholičarka.

Ali Allwood nikad nije pila. Nakon istrage, doktori su zaključili da je visoka razina šećera u red bullu koju je ona uzimala uzrok povećanja jetre.

I ne samo to – na njenoj jetri su bile i dvije fibrozne izrasline. Jedna je bila veličine grožđa a druga je bila velika kao satsuma.

Na sreću, Allwood se oporavila. Prestala je piti red bull i zamijenila ga 5 i po litara vode dnevno.

 

Nije bilo lako – njeni simptomi ovisnosti su uključivali promjene raspoloženja i trenje. Ali vremenom se vratila na pravi put.

O svom stanju, Allwood kaže:

“Red Bull mi je bio potreban i u to vrijeme nisam marila kakcu štetu će mi nanijeti. Ako ne bih dobila svoju dozu bila bih očajna i prgava a to nije bila opcija – pobrinula bih se da ga nabavim. To je bio moj heroin. Osjećala bih se užasno ako ga nisam imala. Sada me misao da svako može ući u prodavnicu i kupiti ga zabrinjava. Mislim da bi ga trebalo tretirati na isti način kao alkohol i cigarete”.

Možda razmišljate da se to vama ne može dogoditi i da ne pijete toliko red bulla.

Ali dok možda ispijate 20 limenci red bulla dnevno, samo razmislite o drugoj hrani i piću koje konzumirate koji utiču na vaš dnevni unos šećera.

Jogurt. Supa iz limenke. Umak od paradajza. Hljeb. Suho voće.

Sva ova hrana se može oprostiti ako je konzumirate.

Većina ljudi zna da alkohol može oštetiti jetru ali je i šećre može teško oštetiti i to kroz isti mehanizam; nakupljanjem masnoće na jetri.

kreativan.info

Komentari

komentara