Zdravlje

Fiziološki odrazi unutrašnjih previranja – Psihosomatske tegobe: Gdje boli kad duša boli

Napisao admin

Bolest nije uvijek apel tijela, ona se ponekad javi kako bi nas opomenula da s našom psihom nije sve u redu, smatraju ruski eksperti za psihosomatske bolesti, a objavljuje portal woman.ru.


Foto:arhiva

Kad vam ljekar kaže „sve je to na nervnoj bazi“, on ne želi da vas zamajava, već hoće da sugeriše kako uzrok vaših tegoba vjerovatno nije samo fiziološki.

U tom slučaju tradicionalno liječenje tijela valja dopuniti razrješavanjem emocionalnih problema. Ipak, podaci do kojih su došli psiholozi različitih usmjerenja ne znače da ste, ako imate alergiju, sigurno dijete iz propalog braka. Sve ovo ne treba shvatiti kao pouzdanu dijagnozu, već kao podsticaj za razmišljanje o sebi i bavljenje osjećanjima. Obratite se ljekaru specijalisti zbog svih tegoba ili psihijatru ukoliko ne možete da razriješite emocionalne probleme.

NESIGURNOST – ALERGIJA

Alergijama su često sklone osobe koje negiraju sopstvene kapacitete, ne umiju da se suprotstave niti da izraze nezadovoljstvo. Moguće je da su se roditelji osobe koja pati od alergija puno svađali i imali sasvim suprotne poglede na svijet.

PERFEKCIONIZAM – ARTRITIS

Ovo je bolest velikih perfekcionista, pretjerano odgovornih ljudi, koji ne umiju da kažu ne i vjeruju da ih niko ne voli. Za osobe koje pate od artritisa uglavnom važi da se stalno spremaju da nekom sve saspu u lice, ali to nikada ne urade.

NIZAK EMOTIVNI IQ – SRČANE TEGOBE

Problemi sa srcem povezani su sa nebrigom o sopstvenim osjećanjima. Čovjek koji sebe ne smatra vrijednim ljubavi, ne vjeruje da ona postoji ili pak sebe sputava u želji da pokaže toplinu i nježnost prema drugima imat će, po pravilu, problema s nekim srčanim oboljenjem.

STRAH OD SIROMAŠTVA – OBOLJENJA KIČME

Oboljenja donjeg dijela povezuju se sa strahom od siromaštva i gubitka finansijske podrške. Oboljenja srednjeg dijela mogu da signaliziraju da patite od osjećaja krivice ili da živite u prošlosti. Oboljenja gornjeg dijela signaliziraju vašu potrebu da dobijete moralnu podršku.

STRAH OD SMRTI – BOLESTI ŠTITNE ŽLEZDE

Pacijenti koji imaju poremećaj rada tireoidne žlijezde imaju dubok, nesvjestan strah od smrti. Nije rijedak slučaj da je takva osoba u ranom djetinjstvu doživjela neku traumu, na primjer smrt roditelja ili nekog od koga je zavisila. Potom se trudi da osjećaj zavisnosti kompenzuje preranim odrastanjem i zrelošću, potrebom da brine o nekom kako se sama ne bi osjećala zavisno. Zato kod tih ljudi strada organ koji reguliše metabolizam svih tkiva u organizmu.

PORODIČNA NEUROZA – BRONHITIS

Nervoza u kući, loša atmosfera i osjećaj bezizlaznosti koji ima neko od vaših najbližih može da uzrokuje bronhitis.

 

KOMPEKS NIŽE VRIJEDNOSTI – VEGETATIVNA DISTONIJA

 

Funkcionalne smetnje u oblasti autonomnog, vegetativnog nervnog sistema povezuju se s infantilnošću, kompleksom niže vrijednosti, sumnjičavošću i samoobmanjivanjem.

 

BIJES – UPALNI PROCESI

Sklonost raznim upalnim procesima razvija se zbog mnoštva životnih situacija koje vas ljute i čine razočaranim.

 

 

 

 

avaz.ba

Komentari

komentara