Zdravlje

Upozorenje-najezda zmija! – OTROVNICA JE UJELA ZA PRST: Skupljala drva pa se uhvatila za poskoka!

Napisao admin

Slavica Veličković (65) iz Niša oporavlja se na Infektivnoj klinici nakon ujeda poskoka!


Foto: arhiva

Ona je peta osoba koju su ove godine ujele zmije u srbijanskom Nišu i okolini, piše “Alo“…

“Bila sam sa suprugom na vikendici u Sićevu 12.juna. Htjela sam da založim šporet da skuham ručak pa sam došla do mjesta gde je suprug sjekao drva. Sagla sam se da pokupim sitnija drvca kada sam osjetila ujed. Ispao mi je trupac iz ruke i vidjeh ispod njega zmiju kako pobježe. Bila je šarena, imala je romboide na leđima, znala sam da je otrovnica”, priča Stana.

Ona pretpostavlja da je imala bliski susret sa poskokom.

“Vjerovatno sam ga uhvatila pa me je ujeo za domali prst. To je sigurno poskok. On se tako pritaji i čeka žrtvu. Rekoh jednom komšiji koji se spremao da krene za Niš da me poveze do Hitne pomoći jer me je ujela zmija”, sjeća se ona.

 

kaže da se na licu mjesta nije uplašila ujeda zmije, ali da joj u bolnici nije bilo svejedno.

“Nije me bolelo, ali sam se malo uplašila sinoć kada mi je otekla cijela ruka. Krenuo je otok prema srcu pa je počelo da me guši. Ipak, sada se osjećam dobro”, kaže Slavica.

Ona je primila terapiju i nema teže posljedice ujeda. Ovo je peti ujed zmija na području Niša i okoline. Četvoro ljudi, ujele su otrovnice, dok je jednog sugrađanina ujeo smuk.

Ljekari Infektivne klinike, prošle sedmice apelovali su na građane da ne donose zmije u bolnicu jer se dijagnoza da li se radi o ujedu otrovnice postavlja na osnovu izgleda rane i simptoma koje ima pacijent, a ne na osnovu izgleda zmije.

haber.ba

Komentari

komentara