Zdravlje

Vremenska prognoza – Nije šala, stiže nam rekordnih devet dana!

Napisao admin

Premda će danas biti kojekakvih šala, to nije i prognoza u većini Hrvatske najtoplijeg dana dosadašnjeg dijela 2016. godine. I ne samo dana, nego i tjedna, koji će biti kao rijetko koji u povijesti mjerenja ovog dijela godine. Ponegdje i rekordan! A ljubitelji iznadprosječne topline teško će moći naći manu i sljedećim mjesecima.


1.travnja – kao rijetko koji do sada.

Premda bi se laički moglo zaključiti kako je sasvim uobičajeno da u prvoj polovici godine, sa sve duljim svijetlim dijelom dana i sve višim suncem, dani postaju sve topliji, u stvarnosti je stanje povremeno malo drukčije, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Jučerašnji je dan bio najtopliji ove godine u većini kopnene Hrvatske, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom višu od 20°C, ne samo u istočnim krajevima, gdje je izmjereno najčešće 25-26°C, nego i ponegdje u gorskom području, primjerice u Gospiću. I u mjestima na moru, koje u ovo doba godine služi kao svojevrsni osvježivač prostora, pa čak i hladnjak, temperatura zraka jučer bila je blizu 20°C, u Pločama točno 20,0°C, a u Šibeniku i 21°C. No, toplije nego jučer u mnogim je mjestima na Jadranu bilo još u veljači, u Splitu, primjerice 16. veljače, a u Dubrovniku 18. Ponajviše je tomu krivo jugo, koje je jučer onemogućavalo znatniji porast poslijepodnevne temperature zraka, ali je pridonijelo iznadprosječno toplom današnjem jutru.

Danas će gotovo diljem Hrvatske biti još toplije nego jučer, uz najčešću najvišu temperaturu zraka 20°C i višu, u nizinskim krajevima unutrašnjosti i oko 25°C, pa će ovaj 1. travnja biti jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja.

Naravno, i dalje uz povremeno umjeren i jak, ponegdje na udare i vrlo jak jugozapadnjak, na većini Jadrana još jače jugo, a prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a upozoravaju i na mjestimične olujne udare, brzine oko 160 km/h na srednjem i južnom dijelu prijepodne i u rano poslijepodne.

Poteškoće s peludi

Vjetar će dodatno pogoršati stanje s koncentracijom peludi, osobito drveća, koja je u većini Hrvatske visoka, a prema analizama i prognozama stručnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘dr. Andrija Štampar’ raste i koncentracija peludi korova.

Sutra prolazno svježije, ali samo ponegdje. Pa ponovno…

Sutra će u sjevernim krajevima unutrašnjosti biti malo svježije, uz sjeveroistočnjak, ali i dalje relativno toplo. U južnijim krajevima i posebice na Jadranu, bit će još toplije nego danas, pri čemu će jugo oslabjeti, većinom čak prolazno i prestati. Od nedjelje će ponovno posvuda biti toplije pa će sredinom sljedećega tjedna najčešća najviša temperatura zraka u većini kopnene Hrvatske, a i u nekim mjestima blizu mora, vrlo vjerojatno biti čak oko 25°C.

Pozor – sve veći UV indeks

Današnji vjetar, ali i povremeni sljedećih dana, u kombinaciji sa sunčevim zrakama i sve većim UV indeksom, mjerom njezine jakosti, idealna su kombinacija za prvo ovogodišnje crvenilo kože, posebice ako je ona osjetljivija. Pripazite se! Sunčanje je korisno, ali kao s mnogo čim, ni s njim ne treba pretjerivati.

“Ožujak – luđak“? Ma nije, većinom je bio „normalan“.

Za ljbitelje meteoroloških, osobito klimatoloških analiza može biti zanimljiva spoznaja kako je i srednja mjesečna temperatura zraka ožujka, kao i većine dosadašnjih mjeseci, diljem Hrvatske bila barem malo viša od službenog klimatološkog prosjeka iz razdoblja 1961-1990. godina, a gotovo posvuda i od novijeg, „toplijeg“ prosjeka, iz razdoblja 1981-2010. No, odstupanje nije veliko kao primjerice u veljači, pa će ocjene klimatologa DHMZ-a vjerojatno biti „normalno“ i „toplo“. Prema novijem prosjeku, većinom „normalno“, pri čemu sunčanih sati nije bilo odviše.

Slično stanje kao sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka je i s ukupnom mjesečnom količinom oborine, koje je povremeno bilo dosta, pa čak i uz poneki rekord, ali kad se sve zbroji – većinom malo više, ponegdje čak i manje nego je uobičajeno, pa će klimatološka ocjena za Hrvatsku također biti uglavnom „normalno“, samo rijetko i „kišno“, kao primjerice u Osijeku.

Siječanj – ožujak

Prvi kvartal ove godine u većini je Hrvatske među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja. Čak i na zagrebačkome Griču, gdje podaci za prve mjesece u godini postoje od 1862. – ove je godine srednja temperatura zraka prva tri mjeseca deveta u nizu najtoplijih. U Rijeci je 8., u Splitu 7., a u Maksimiru 6. najviša, pri čemu podaci na spomenutim postajama postoje od sredine 20. stoljeća. Zanimljivo je spomenuti kako je od prošlih godina, koje većina nas najlakše pamti, topliji prvi kvartal bio samo 2014., ostali su bili 2007. i prije.

Listopad – ožujak

Zahvaljujući tome, i iznadprosječno toplom posljednjem kvartalu prošle godine, prošlih je 6 mjeseci također među najtoplijima u povijesti mjerenja. Samo malo hladnije od većinom najtoplijih iz godina 2000/01, 2006/7, 2013/14 i 2014/15, ponegdje i još poneke. Ako je suditi po tome, zaboravljajući probleme s razdjelnicima topline i slične, u dosadašnjoj sezoni grijanja trebali smo potrošiti manje nego u većini prošlih sezona. Jesmo li uistinu? Ili je to jedna od šala današnjega dana. Ako je, nije neka osobita, nekima vjerojatno i „gorka“…

Travanj – rujan – nastavak niza…

Kao i prošle dugoročne prognoze, i najnovije daju iznimno visoku vjerojatnost nastavka iznadprosječno toplih sezona i mjeseci, trenutačno sve do rujna, do kada postoje izračuni, pa se već sada može gotovo pa tvrditi kako će i ova godina biti još jedna u nizu prilično toplih. Ne treba čuditi ni ako na globalnom nivou, pa i našem, lokalnom – nadmaši rekordnu 2015. Uostalom, u svijetu su siječanj i veljača već potvrđeni kao rekordni… Ne može se tvrditi, ali se na temelju veličine prognoziranih odstupanja od srednje temperature zraka sljedećih mjeseci u našem dijelu Europe mogu očekivati i povremeni toplinski valovi, koji mogu djelovati na ljude.

Rekordnih 9 dana?!

Uostalom, već će i toplina sljedećih dana, premda neće biti vrući, biti iznimna. Mnogima će goditi, no nekima će donijeti zdravstvene nevolje, posebice onima koji se teže prilagođavaju na promjene vremena. Naime, razdoblje od 30. ožujka do 7. travnja u većini će Hrvatske biti jedno od najtoplijih u povijesti mjerenja ovog dijela godine, pri čemu će srednja najviša temperatura zraka tih 9 dana vrlo vjerojatno ponegdje biti i rekordno visoka.

 

tportal

Komentari

komentara