Ljubav i veze Zdravlje

Poljubac za dušu i zdravlje! – Poljupci voljene osobe mogu produljiti život

Napisao admin

Da li je to istina ili ne ionako je nebitno, jer je vrijednost poljupca nama samima velika. Ljudi vole ljubiti, a sad znamo da osim što hrani dušu, poljubac “hrani” i zdravlje.


Foto:arhiva

Grupa njemačkih znanstvenika došla je do zaključka da onaj koji svako jutro prije odlaska na posao poljubi partnera živi i do pet godina dulje od drugih koji to ne čine. Uz to imaju vece plate, manje izostaju s posla i sudjeluju u manje saobracajnih nezgoda.

Ljubite se i gubite kalorije

Nije učinkovit kao da idete u teretanu, ali je koristan. Prema nekim studijama, poljubac koji traje 26 minuta sagorijeva kalorije. Čitav niz mišica aktiviranih prilikom ljubljenja, Samone koliko minuta dnevno je dovoljno za mnogo bolji izgled na obrazima, čelu i vratu.

Francuski poljubac pokrece čak 30 mišica obraza i vrata, što ga čini zdravim “sportom”. Poljupcem se razmjenjuju brojni prirodni antibiotici, ali i mikroorganizmi koji potiču metabolizam.

Nema stresa i bola dok je poljubaca

Hormoni koji se luče tijekom ljubljenja s voljenom osobom, dopamin i endorfin, smanjuju osjetljivost na bol. Ako vas muči glavobolja, umjesto tablete poljubite partnera. Pritisak usnica potiče lučenje hormona oksitocina koji jača veze među osobama i umiruje mehanizme koji vode do stresa. Osim što smiruje, djeluje dobro na imunološki sustav te na taj način štiti od raznih bolesti.

Zdravi zubi

Poljubac ce štititi I vaše zube. Jedna američka neprofitna organizacija smatra da se zbog pojačanog izlučivanja sline tijekom poljupca bolje iz usne šupljine odstranjuju ostaci hrane i bakterija koji izazivaju karijes.

zenstvena.com

Komentari

komentara