Zdravlje

Sindrom noćnih izjelica! – Noćno prejedanje

Napisao admin

Novi i sve rašireniji poremećaj u ishrani ili sindrom “noćnih izjelica”, NES – Night Eating Syndrome, otkriven je još 1955. od strane Alberta Stukarda, psihijatra Univerziteta u Philadelphiji.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Sindrom noćnih izjelica je poremećaj s karakteristikama veoma različitim od onih koje imaju anoreksija, bulimija ili poremećaj nekontrolirane ishrane. NES (Night Eating Syndrome) je, čini se, povezan sa stresom i, ustvari, karakterističan po jutarnjoj anoreksiji, noćnoj proždrljivosti i nesanici. Osobe pogođene ovim sindromom, dakle, imaju veoma slab apetit tokom dana, a noću osjećaju veliku glad. Tri istraživanja (o psihologiji ponašanja, neuorendokrini i gubitku tjelesne težine) objavljena 1999. godine u Journal of American Medical Association, istraživala su ponašanje ljudi sa NES sindromom dokazujući da kod njih postoji sasvim obrnut hormonalni ritam između dana i noći (između melatonina koji utiče na san i leptina koji utiče na apetit), da su česte drastične promjene raspoloženja tokom noćnih buđenja i da postoji direktna veza između depresije, gladi i noćnih buđenja. 

Psihički problem

Kod pretilih osoba s ovim sindromom veoma su izraženi depresija i nedostatak samopoštovanja. Depresija, ustvari, može biti jedna od osnovnih posljedica tih kriza kod poremećaja nekontrolirane ishrane tokom noći. Od trenutka kada se osoba počne stidjeti svojih navika, sakrivat će svoj problem od ukućana i prijatelja i početi još više jesti. 

Ali, ako je NES priznat kao stvaran poremećaj u ishrani, iako drugačiji od anoreksije, bulimije i nekontrolirane ishrane, kako se može liječiti? 

Osnovni uzrok poremećaja nekontrolirane noćne ishrane je psihičke prirode. Tako da prije nego počnemo razmišljati kako se suočiti s problemom viška kilograma, prethodno se trebamo obratiti za pomoć psihologu ili psihijatru. Uz neophodnu pomoć psihoterapeuta važna je upotreba odgovarajućih lijekova koji će regulirati hormonalni ritam, dakle, uskladiti dnevni i noćni. Tek onda treba početi razmišljati o višku kilograma, nakupljenih usljed poremećaja. Obratiti se treba kvalificiranom dijetologu koji će uzeti u obzir kompleksnost cjelokupne situacije, jer drastična dijeta samo može pogoršati stanje, tim više što osobe koje pate od ovog poremećaja veoma lako gube kilograme, ali ih, nažalost, još lakše i vrate. 

Kako prepoznati prve simptome?

Nije lako shvatiti da se radi upravo o NES poremećaju. Mnoge pretile osobe često griješe misleći da je to problem. Da bi se sa sigurnošću tvrdilo kako je u pitanju poremećaj nekontrolirane noćne ishrane, moraju biti prisutne sljedeće karakteristike:

povratne epizode prejedanja karakteristične po neumjerenom gutanju hrane u određenim vremenskim periodima i osjećaju gubitka kontrole

epizode prejedanja povezane sa simptomima kao što su: jesti mnogo brže nego inače sve dok se ne osjetimo “puni”, jesti velike količine hrane iako ne osjetimo glad, jesti sami zbog osjećaja krivice izazvanim količinom pojedene hrane, osjećati se depresivnim i osjećati krivicu, te gađenje prema samom sebi prisutnost osjećaja neugode zbog nemogućnosti kontroliranja ishrane

ponavljanje nekontroliranog prejedanja najmanje dvaput sedmično u periodu od šest mjeseci osobe s NES poremećajem ne preduzimaju ništa da bi se oslobodile viška kilograma, brzo se predaju dopuštajući da njihovo tijelo postane samo objekat osuđivanja okoline, bez upuštanja u rješavanje stvarnog problema oboljele osobe.

 

gracija.ba

Komentari

komentara