Zdravlje

KAKVA TUGA – Svi zaplakali kad su čuli u čemu je ukopana poginula djevojka Nevena (20)

Napisao admin

Nevena Mijić ukopana u vjenčanici koju joj je majka sašila.


Nakon tragične nesreće u kojoj je smrtno stradala Nevena Mijić, zajedno sa svojim prijateljima Oliverom Hrkačem i Monikom Antolović, jučer je ova 20-godišnja Žepčanka ispraćena na posljednji počinak. Sahrana je obavljena na pravoslavnom groblju u Bistrici, a povorka je krenula od kuće žalosti iz susjednog Kiseljaka. Posmrtna povorka bila je okićena baš kao svadbena, a prema želji roditelja, koji je nisu stigli udati, kako su planirali, nego je moraju sahraniti, piše “Avaz“.

Nevena je, kažu njeni roditelji, sahranjena u vjenčanici koju je majka Snježana sašila prije nekoliko dana, a Nevena probala, uz konstataciju “u ovoj ću se vjenčanici udati”.

– Moje zlato, duša tatina, poslala nam je poruku “Odoh ja”kad je krenula s društvom. I ode, ne vrati se – govori nam kroz suze, a više za sebe, otac Jovo dok nas dočekuje u dvorištu kuće u Bistrici.

Stotine znanih i neznanih, prijatelja, poznanika, komšija. Osim velikog broja građana Žepča, prijatelja i rodbine, na posljednjem ispraćaju Nevene bio je veliki broj volontera Crvenog križa iz cijele Bosne i Hercegovine – Sarajeva, Tuzle i Zenice. Većina ih kaže da su je upoznali kroz rad i druženja aktivista Crvenog križa. Upravo na dan pogibije Nevena je položila ispit za njegovateljicu te otišla na posao. Godinama je volontirala u žepačkom Crvenom križu.

Ova uvijek vesela djevojka je bila glumica u Dječijem pozorištu, džudista u lokalnom klubu. Živjela je sa roditeljima Snježanom i Jovom, sestrama Željkom i Natašom u Kiseljaku, uz regionalni put Žepče – Zavidovići.

Tišina, zlokobna tišina u dvorištu. Pred dolazak kovčega začula se sirena Hitne pomoći koja je prolazila putem. Pogled većine spušten ka zemlji, preteško je i pomisliti… Neveni i njenim drugovima Hitna pomoć nije mogla pomoći.

Bila je izuzetno aktivna, nakon završene škole radila je, a nakon posla, kobne večeri je krenula na kafu s dugogodišnjim prijateljima. Nedostajalo je nekoliko stotina metara da siđu sa “ceste smrti”, magistralnog put M-17. Otac i majka kažu da su oni “slika Bosne” jer u porodici i familiji imaju svih vjera.

– I ovdje su djeca različita samo po načinu kako se istom Bogu mole. Više sam volio da ste mi u dvorište došli na Neveninu svadbu, ali Bog je odredio drukčije – kaže Jovo.

Protojerej SPC Zoran Živković predvodio je vjersku ceremoniju.

Nakon ispraćaja pred kućom na počinak Nevena je krenula na groblje u Bistrici, nekoliko kilometara dalje. Tišinu je prekidalo samo zvono kapele.

– Sahrane su prilike kad treba dati savjet, utjehu, a njihova sudbina nas tjera na šutnju, muk. Molim vas da ovo bude opomena, posebno mladima, da sebe obuzdaju, da znaju da će prije stići ako sporije voze – rekao je sveštenik Živković opraštajući se od Nevene.

– Ovdje sam kao građanin, imam kćerku godinu stariju od Nevene. Često sam u Žepču, Maglaju, Zavidovićima, u funkciji, s ovim ljudima u dobru, pa je red i u zlu. Osjećam bol ljudi s kojima sarađujem, a gubitak mladosti boli me, prvo i najbitnije, kao čovjeka – rekao nam je Johnatan Moore, šef misije OSCE u BiH, koji je lično izrazio saučešće porodici i prisustvovao sahrani i ukopu.

Tradicionalna karnevalska povorka kroz Žepče, koju svake godine na pokladni utorak organizira Osnovna škola “Žepče”, a koja je bila planirana za jučer, otkazana je zbog nesreće u kojoj su stradala tri mlada života. Učenici i profesori Srednje mješovite škole Žepče su u holu škole napravili kutak sjećanja za bivše školske kolege koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći. Na različite načine učenici, nastavnici i Uprava ove škole odali su počast školskim kolegama Neveni, Oliveru i Moniki.

cure.ba

Komentari

komentara