Kuća i hrana Zdravlje

Specifični ukus – Zašto su prokulice bolje pečene nego kuhane!

Napisao admin

Za mnoge su prokulice na listi omraženog povrća zbog specifičnog okusa, ali i mirisa koji preuzme dom tijekom kuhanja. Ipak, zimsko doba ne obiluje s puno zdravog voća i povrća, a ako iskoristite nekoliko trikova, prokulice jesu i mogu biti ukusne


Ilustracija (Foto: arhiva)

Prokulice sadrže visoke razine kolagena i vitamina C. Osim jačeg imunosnog sustava, zahvaljujući vitaminu C koža će biti elastičnija, s manje bora. Prokulice također imaju betakarotena, vitamina K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol.

Poznate i kao kelj pupčar, prokulice su porijeklom iz Belgije, a mnoga su istraživanja potvrdila da sastojak sulforafan koji sadrže djeluje preventivno protiv karcinoma, posebno raka želuca, odnosno bakterije B. Pylori. Nadalje, zahvaljujući sulforafanu, prokulice štite od sunčevih zračenja te su odlične za zaštitu srca i krvožilnog sustava od upalnih procesa.

Na tržnici ih ima gotovo cijele zime. Prokulice donose osvježavajuću kombinaciju gorčine i blagog okusa, stoga ih sparite s jelom koje ima izražen okus ili s preljevom od balzamičnog octa. Ako želite zadržati sve nutrijente, kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.

Poput brokule, cvjetače ili kupusa, prokulice u hladnjaku možete čuvati od pet do sedam dana iako je uvijek bolje svježe povrće iskoristiti što prije.

Pečene vs. kuhane

Prokulice sadrže glukozinolate, sastojke koji imaju razne zdravstvene blagodati, ali i nesretnu tendenciju da otpuštaju puno sumpora ukoliko se duže kuhaju. Rezultat vam je sigurno poznat. Ne samo da cijeli stan ima neugodan miris koji ćete osjećati još dan-dva, već i prokulice imaju neugodan okus koji neke podsjeća i na pokvarena jaja.

Stoga je kod pripreme prokulica najvažnije pravilo – ne prekuhati ih. Pođe li vam to za rukom uživa ćete u blago orašastom okusu ovog itekako zdravog povrća.

No, prokulice najbolji okus imaju ukoliko se ispeku. Pečenje im daje posve drugačiji okus budući da se prirodni šećeri iz njih karameliziraju i u prvi plan izbije prirodna slatkoća ovog zimskog povrća.

Chef Richard Jones, koji je inače kuhao za slavne poput članova legendarnog benda The Rolling Stones ili dive Tine Turner, ima nekoliko prijedloga kako napraviti ukusne prokulice. Prije svega, Jones prokulice radije peče nego kuha, uvijek doda pokoji sastojak i pusti ih da se malo karameliziraju kako bi se iz njih izvukao prirodno slatkasti okus.

Najdraži dodaci za pečene prokulice su mu slanina, balsamico ili jabučni ocat, a njih najradije doda nekoliko minuta prije nego su prokulice gotove. Obično ih peče oko pola sata, a dobra kombinacija je s crvenim lukom i shitake gljivama.

Svakako ih probajte pečene s pršutom ili pancetom, češnjakom, parmezanom, maslinovim uljem i malo limunova soka.

Ako ih radije kuhate, najvećom pogreškom smatraju se prekuhane prokulice, dovoljno im je pet minuta. Još jedan razlog da ih ne kuhate predugo jest što će se na taj način izgubiti i svi važni nutrijenti.

haber.ba

Komentari

komentara