Zdravlje

Najveće prijateljice žena – Biljke za zdravlje žene

Napisao admin

Žene su od pamtivijeka pronalazile mudrost, lijek i utjehu u prirodi i njenim najvećim blagodatima – ljekovitom bilju.


Gospina trava ili kantarion (Foto: Arhiva)

1. KONOPLJIKA (Vitex agnus-castus)

Biljka br. 1 kod problema s mjesečnicom i PMS-om. U prošlosti je poznata po tome što su njene bobice uzimali svećenici kako bi smanjili seksualnu žudnju pa je dobila nadimak „Fratarski papar“. Konopljika djeluje potiskujući prolaktin, hormon koji stimulira proizvodnju mlijeka na način da  imitira dopamin, važan neurotransmiter vezan za raspoloženje i libido. Istraživanja su pokazala da konopljika vraća regularni tijek menstrualnog ciklusa za tri mjeseca. Kontinuiranim uzimanjem konopljike ovulacije postaju redovite. Upravo zato korisna je i za poticanje plodnosti, osobito zrelijih žena. Konopljika se uzima ako su vam mjesečnice neredovite ili ako potpuno izostaju.

2. LAN (Linum usitatissimum)

Sjemenke lana su iznimno bogate brojnim ljekovitim tvarima. U pučkoj medicini lan se koristio za plućne bolesti, dišni i probavni sustav te otekline, čireve i opekline. Već duže vrijeme poznato je da su lanene sjemenke izvrstan izvor omega-3 masne kiseline. Mljeveni lan ili ulje od lana je dobar izvor fitohormona lignana, koji ublažavaju simptome menopauze, smanjuju rizik od pojave raka dojke i srčanih bolesti. Neki dokazi upućuju i na to da potiču plodnost. Sjemenke lana sadrže i lignin i druga vlakna. Lignini smanjuju rizik nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog spolnog hormona žene, potencijalnog pokretača malignog rasta. Za one koje pate od opstipacije, mljevene lanene sjemenke odličan su prirodni laksativ koji ne stvara ovisnost nego potiče rad crijeva taman toliko koliko je potrebno.
Dobra kombinacija masti i ugljikohidrata čine lan idealnom namirnicom za one koji žele održati težinu. Savjet je da se konzumira mljeveni lan ili laneno ulje, dok sjemenke lana imaju čvrstu ljusku i slabo su probavljive.

3. KADULJA (Salvia officinalis)

Iako je kadulja dobro poznati lijek za upalu grla i krvarenje desni, poznata je i po ublažavanju simptoma menopauze. Kadulja je prava ženska biljka, a vezano uz nju postoji i poslovica: tamo gdje kadulja raste,  žena vlada. Čaj od kadulje vrlo je učinkovita pomoć kod valova vrućine (valunga) i znojenja koji su česti u menopauzi. Uz to, pomaže kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za to specifično razdoblje u ženinu životu. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, no, pije li se čaj od kadulje u posljednjem mjesecu trudnoće, stimulirat će kontrakcije maternice i olakšati porod. Primjenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, primjerice protiv bijelog pranja.

4. CIMICIFUGA (Actaea racemosa)

Ova biljka djeluje kao alternativa hormonalnoj nadomjesnoj terapiji te tako smanjuje simptome menopauze. Poznata je po tome da uopće nema estrogenski utjecaj na tkivo i stoga ne povećava rizik od mioma maternice i raka dojke. Njezine tvari utječu na receptore estrogena u mozgu i maternici, ali začudo, ne u dojkama i maternici gdje pretjerana receptorska aktivnost može napraviti najviše štete. Brojni terapeuti upozoravaju da je najbolje koristiti izvornu cimicifugu – sjevernoameričku, indijansku biljku.

5. SIBIRSKI GINSENG (Eleutherococcus senticocus)

Ova biljka povoljno djeluje na žensko zdravlje na više razina. Smanjuje posljedice stresa regulirajući rad nadbubrežne žlijezde odgovorne za reakciju na stres, regulira razinu šećera, povećava zaštitnu funkciju tijela od raka, stimulira popravak DNK te regulira rast stanica. S obzirom da se uzimanjem ove biljke povećava vitalnost a smanjuje želja za prejedanjem, pogotovo ugljikohidratima, sibirski ginseng djeluje i na sprječavanje prekomjerne težine. Inače je dokazano da kiselost organizma uzrokovana prekomjernim konzumiranjem prerađene i junk hane uzrokuje rak i bujanje tumora, pa se može reći da preventivno uzimanje ginsenga sprečava i rak.

6. KURKUMA(Curcuma longa)

Žuti začin koji susrećemo u većini indijskih jela, kurkuma, poznata je po odličnim rezutatima uspostavljanja hormonalne ravnoteže u žena, smanjenja negativnih simptoma pms-a te protiv mioma maternice i raka dojke. Kurkumu često uspoređuju sa đumbirom i cijeni ju se zbog protuupalnog učinka. Kurkuma djeluje antibakterijski i antigljivično. Sprječava nastanak upalnih čestica povezanih s raznim tipovima artritisa. Sprječava autoimune bolesti i čuva živčani sustav. Također, povećava proizvodnju glutationa, važnog antioksidansa koji proizvode jetra. Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak djeluje poput pametnih lijekova – kancerogene stanice uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. U istraživanjima raka dojke pokazalo se da kurkuma potencira djelovanje nekih tipova kemoterapije, i to tako da povećava osjetljivost stanice raka na lijek. Kurkuma se pokazala djelotvornom i u sprječavanju metastaza. Kurkumu je odlično jesti kao začin i to u kombinaciji sa namirnicama bogatima vitaminom E, poput maslinovog ili ulja pšeničnih klica.

7. SLADIĆ (Glycyrrhiza glabra)

Slatki korijen Sladića gotovo je 30 puta slađi od šećera, ne deblja i često je sastavni dio zdravih slastica. Sladić je sastojak mnogih lijekova kao što su sirup za kašalj ili lijekova za olakšavanje peptičkog ulkusa. Žene ga koriste od davnina kao ljekovitu biljku koja može pomoći kod problema sa policističnim jajnicima. Povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron. Takvo djelovanje važno je za žene s policističnim jajnicima jer taj sindrom podrazumijeva pretjeranu količinu testosterona što može prouzročiti neplodnost, povećanje tjelesne težine, dlačice na licu i akne.  Kod policističnih jajnika sladić se najčešće kombinira s boražinom. Boražina također smanjuje proizvodnju testosterona pa zajedno imaju vrlo snažno djelovanje. Boražina potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona. Najbolje ih je pomiješati u omjeru 1:1.

8. VRKUTA (Alchemilla vulgaris)

Ako ste se ikada u životu susrele sa bolnim menstruacijama (većina je) sigurno bi se spasile da ste upotrebljavale vrkutu. Ova biljka je pravo čudo jer pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti: od bolnih i neredovitih menstruacija, bijelog pranja, spuštene maternice i ozljeda maternice do upala praćenih iscjetkom. Vrkuta jača stjenke maternice te, uz to što štiti od pobačaja, olakšava porod. Osim toga, zaustavlja povećanje šećera u krvi, liječi upalu dišnih organa i anemiju, a smatra se i da umanjuje reumatske bolove. Olakšava i izbacivanje vode iz organizma. Budućim majkama se od trećeg mjeseca trudnoće preporučuje čaj od ove biljke. Ako je pomiješate s rusomačom (Capsella bursa-pastoris), dobit ćete lijek protiv svih ženskih bolesti. Ukoliko imate problema sa žuči, prilikom konzumiranja ove biljke posavjetujte se sa liječnikom.

9. MARULJA ILI MACINA TRAVA (Marrubium vulgare)

Trebate li pomoć pri začeću – Marulja je odgovor za vas! Ova biljka se od davnina koristi za liječenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i Očajnica što slikovito opisuje njezine davne korisnice – žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke. Osnova njezina djelovanje jest normaliziranje lučenja spolnih hormona i uravnoteženje hormonalnog ciklusa što je, kako svi danas znamo, preduvjet uredne trudnoće. Općenito, pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.

10. GOSPINA TRAVA – KANTARION (Hypericum perforatum)

Gospina trava ili kantarion najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca.  Oblozi od gospine trave ili ulje gospine trave izvana se koristi kod rana, opeklina, sunčanih opeklina, kod ujeda insekata i sl. Travari i neki liječnici je preporučuju kod rana koje teže zacjeljuju jer ubrzava obnovu kože. Kada se koristi u svrhu liječenja depresije gospina trava nije „brz“ lijek. S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže tijelu i duši da se oporavi, te se izgradi čvrst temelj za kompletno izlječenje. U pravilu se čaj pije tri puta dnevno, osim ako nije drugačije naznačeno u uputama, a prije nego što primijetite prva poboljšanja morat ćete pričekati najmanje tjedan ili dva. Obično jedan tretman traje tri do šest mjeseci.

 

total-natural.hr

Komentari

komentara