Zdravlje

Genetsko naslijeđe – Krvne grupe: Na koje namirnice obratiti pažnju?

Napisao admin

Koja je vaša krvna grupa?


Krvna grupa je genetsko naslijeđe. Molekule bjelančevina na površini crvenih krvnih stanica dio su imunološkog sustava, odnosno reagiraju sa stranim tvarima. Za krvnu grupu specifična su antitijela – bjelančevine, obrambene tvari imunološkog sustava i antigeni – molekule koje potiču stvaranje antitijela, imunološku reakciju u organizmu.

Identificirano je trideset i tri sustava krvnih grupa, uključujući ABO i Rh sustav. Znate li da postoji više od 400 tipova krvi? Primjerice krvna grupa A ima dvadeset podgrupa od kojih su A1 i A2 prisutne kod 99% populacije, a od toga čak 80% čini A1 podgrupa. Krvnu grupu će zatim definirati Rh antigeni, antigeni prema MNS sustavu, Kell sustavu, Lewis sustavu itd. Zanimljivo je i da, kao i kod mnogih drugih genetskih osobina, distribucija krvnih grupa značajno varira ovisno o populaciji i zemlji.

Lecitini uzrokuju imunološke reakcije

U namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla prisutni su lecitini. Prvi lecitini otkriveni su u jednoj sorti graha 1888. godine. Prvi puta 1945. godine otkriveno je da su neki lecitini specifični za krvnu grupu. Lecitini su bjelančevine antigeni koji se vežu na eritrocite, crvene krvne stanice i limfocite, tip bijelih krvnih stanica i uzrokuju imunološke reakcije.

Pretjerana konzumacija lecitina kod osjetljivih pojedinaca može izazvati oštećenje crijeva, ometati probavu i uzrokovati malapsorpciju hranjivih tvari, proteina i ugljikohidrata, može izazvati alergije tipa 2 izazivajući IgG i IgM antitijela i druge imunološke reakcije te se mogu vezati na eritrocite uzrokujući anemiju i dr. Lecitini općenito umanjuju otpornost na infekcije i mogu biti razlog zaostajanja u rastu i razvoju. Uzrokuju iscrpljivanje imunološkog sistema i stoga mogu biti uzrok autoimunih bolesti. Pretjerani unos lecitina najviše oštećenja uzrokuje na tkivima tankog crijeva i timusa – središnjeg organa imunološkog sustava.

Apsorpcija lecitina

Istraživanjem Laure Power dr.sc.objavljenog 1991. godine pronađeno je stodevetnaest lecitina u hrani. Lecitini su pronađeni najviše u žitaricama, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima, ribi i školjkama. Neke namirnice sadrže i više lecitina.Veći dio tih lecitina specifični su za krvne grupe, a preostali se vežu neovisno o krvnoj grupi.

Mnogi lecitini relativno su otporni na zagrijavanje i procese probave, a čak prosječnih 1% do 5 % unešenih lecitina apsorbiranih u krv smatra se dovoljnim za izazivanje imunološkog odgovora. Apsorpcija se povećava unosom termički neobrađenih namirnica, kod nedostatka želučane kiseline, nedostatka proteolitičkih enzima i kod smanjenog lučenja antitijela IgA koji lecitine vežu u crijevima. Kod sjemenki, orašastih plodova, žitarica i mahunarki lecitini se većim dijelom neutraliziraju poticanjem procesa klijanja i klijanjem.

U sljedećim tablicama pronađite uobičajene namirnice koje sadrže lecitine specifične za krvnu grupu kao i namirnice koje sadrže lecitine koji se vežu neovisno o krvnoj grupi. Te namirnice ne morate nužno eliminirati iz prehrane već pripazite na količinu i individualno na eventualno izazivanje fizioloških reakcija. Smanjite li potrebu za imunološkom reakcijom na najmanju mjeru organizam će imati više energije za raspolaganje i preraspodjelu, za pravilan rast i razvoj te za održanje zdravlja.

Sve krvne grupe

Banana
Trešnje
Ribizle
Grožđe
Jagode
Šparoge
Krastavac
Rotkvica
Endivija
Slatke paprike
Blitva
Rajčica
Hibridna repa (rutabaga)
Celer
Peršin
Menta
Krumpir
Orah
Lješnjaci
Sjemenke buće
Kokos
Sjemenke kima
Muškatni oraščić
Kikiriki
Grahorice općenito
Grašak
Leća
Klice leće
Klice ječma
Klice riže
Klice raži
Klice pšenice
Žitarice raznih proizvođača npr.  „Wheaties“
Kava
Jastog
Kamenica

Krvna grupa A

Kupine
Mahune
Grahorice općenito
Lima grah(grah, podrijetlo Ande i Srednja Amerika)
Vicia faba (grah, podrijetlo Sjeverna Amerika)
Tora grah (grah, podrijetlo Japan)
Soja
Klice soje
„Cornflakes“
Potočna pastrva
Iglica
Iverak
Puž vinogradnjak

Krvna grupa B

Nar
Grmoliki grašar
Obična kurika
Sjemenke sezama
Sjemenke ricinusa
Kakao
Vicia faba (grah, podrijetlo Sjeverna Amerika)
Soja
Losos
Kavijar lososa
Kavijar pastrve
Tuna

Krvna grupa AB

Sve namirnice navedene za A i B krvnu grupu

Krvna grupa 0

Kupine
Obična kurika
Štipavac
Suncokretove sjemenke
Kakao
Lotos
Australski som
Jegulja
Iverak

 

index

Komentari

komentara