Zdravlje

STRAŠNO UPOZORENJE – Cunami koji dolazi potopiće cijeli Mediteran!

Napisao admin

Priroda umije da bude strašna i periodično podsjeća na njenu veliku razornu moć. Visoki, džinovski talasi koji brišu sve pred sobom uništili su 26. decembra 2004. godine sjevernu Sumatru gdje je život izgubilo preko 150.000 ljudi. Zemljotres u Tohoku je 11. marta 2011. izazvao cunami visine 10 metara u kom je nastradalo 10.000 ljudi, a 9.000 je nestalo.


Naučnici sada pokušavaju da zaključe koja mjesta na planeti su ugrožena, kako bi spriječili katastrofu i spasli ogroman broj života.  Ovom temom bavila se emisija “Sljedeći megacunami” na TV ”National geographic”, gdje je između ostalog zaključeno da su dva cunamija, koja su iznenadila naučnike, ukazala na potrebu posmatranja događaja iz dalje prošlosti.

 

Seizmolozi, naime, sada istražuju i prikupljaju dokaze o tome kada su se u historiji dogodili megazemljotresi u blizini obala.

 

Površina Zemlje sastoji se od tektonskih ploča koje se pomijeraju i preklapaju. Kada ploče klize jedna preko druge bez prepreka, opasnost ne postoji. Ipak, na nekim mjestima preklapanja, zonama subdukcije, dolazi do zapinjanja koje vremenom stvara ogroman napon.

 

Na tim mjestima stvaraju se zone u kojima dolazi do gomilanja elastične energije. Kada napon probije prepreku, nakupljena elastična energija izaziva megazemljotres koji stvara džinovske smrtonosne talase, cunamije, koji uništavaju sve pred sobom.

 

Zone subdukcije nalaze se svuda po površini Zemlje. Jedna od njih, Helenski jarak, nalazi se na Mediteranu. Naučnici sada imaju dokaz da je jednu historijsku luku na sjevernoj obali Krita u prošlosti potpuno uništio cunami. Nanosi zemljišta dokazuju da Mediteransku obalu periodično pogađaju megazemljotresi i cunamilji. Ipak, nijedna zemlja na ovoj obali nije pripremljena za ovu katastrofu.

 

– Jedno je sigurno, megazemljotres će se ponoviti, ali ne znamo kada – kaže grčka naučnica koja se bavi proučavanjem cunamija i pokušava da predvidi kada će se oni dogoditi.

 

Američka pacifička obala takođe ima svoju zonu subdukcije. Jarak Kaskadija u prošlosti je izazivao cunamije o čemu svjedoče i predanja nekih indijanskih plemena. Naučnici imaju dokaze koji nepobitno pokazuju da se megazemljotresi i cunamiji na toj obali događaju svakih 240 godina.

 

Od posljednjeg cunamija prošlo je 314 godina, što znači da sjevernu obalu Amerike u svakom trenutku može pogoditi ova katastrofa.

 

– Može se desiti za 100 godina, ali može se desiti i sutra. Ne možete pobjeći cunamiju. Morate da odete prije nego što on stigne – konstatuje seizmolog Kris Goldfinger.

 

Ni Sumatra nije završila sa cunamijima. Naučnici su otkrili naslage pijeska koji ukazuju da se oni redovno dešavaju u tom području i to u nejednakim intervalima. Sljedeći se može dogoditi za 500 godina, ali je sasvim realno da se dogodi i u narednih desetak godina.

 

Jedini način zaštite od cunamija je izgradnja naselja na visini na kojoj će biti sigurna od talasa i izgradnja zgrada od dovoljno čvrstih materijala.

telegraf

Komentari

komentara