Zdravlje

Ovo je scenarij od 28. 12. pa nadalje – Balkan će Novu godinu dočekati sa nezapamćenim vremenom

Napisao admin

Popularna stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna prenosi objavu jednog od meteo zavoda u Italiji koji je prikazao mogući scenario koji bi donio hladno vrijeme i izuzetno veliku količinu padavina na Balkan krajem ove i početkom iduće godine, i to padavine nezapamćene na ovom podnevlju.


Vrijeme (Foto: Blic-portal)

Radi se o tome da ovaj model upozorava na prilično izglednu situaciju u kojoj bi se velika količina hladne vazdušne mase iz područja Rusije i skandinavskih zemalja, pod uticajem sistema promjene pritiska na širem području preselila prema srednjim dijelovima kontinenta i Balkanu.

Dakle, ovo je scenarij od 28. 12. pa nadalje. Znam da je ovo jako daleko, ako se ovo ostvari moglo bi biti “veselo” u našoj regiji oko Nove godine – navodi meteorolog sa spomenute stranice.
Kada je riječ o kratkoročnoj prognozi, izvor navodi da bi srijeda mogla donijeti oblačno vrijeme uz kišu “koja će biti obilna uz grmljavine u Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji”.
Inače, sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Padavine se najprije očekuju u južnim i jugozapadnim područjima, a tokom dana, kiša će postupno jačati i zahvatit ostale djelove.

Intenzivnije padavine očekuju se tokom večeri u južnim i jugozapadnim područjima gdje su mogući i pljuskovi sa grmljavinom.

znanjeznanje.com

Komentari

komentara