Zdravlje

SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO BIH – Evo zbog čega je 21-godišnji otac ubio četveromjesečnog sina!

Napisao admin

Sarajevska policija privela je jučer nevjenčane supružnike Eldara Leđena (21) i I. P. (20) zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu s ubistvom svog četveromjesečnog sina, koji je umro u subotu zbog teških povreda glave, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.


Hapšenje (Foto: Arhiva)

Slučaj ubistva četveromjesečne bebe zgrozio je jučer javnost u BiH, a do sada dostupni detalji o stravičnoj tragediji lede krv u žilama. Kako nezvanično saznajemo, otac bebe priznao je ubistvo u Policijskoj upravi Novi Grad, a majka je puštena na slobodu, nakon što je saslušana u svojstvu svjedoka.

Leđen je, kako navode policijski izvori, inspektorima kazao da je u subotu čuvao sina, a supruga je bila na poslu. Htio je nahraniti dijete, a dijete nije htjelo jesti i plakalo je. To ga je iznerviralo pa je bebu bacio na fotelju. No, fotelja ima drvene drške i dijete je udarilo glavom i ostalo bez svijesti. Prema njegovoj izjavi, pokušao je djetetu dati vještačko disanje i umivao ga je, ali dijete nije reagiralo. Pozvao je suprugu i navodno joj samo kazao da dijete nije dobro.

Potom je pozvao Hitnu pomoć i kazao da se beba, dok ju je hranio, zagrcnula i prestala  disati. Ekipa Hitne pomoći uputila se ka kući u ulici Avde Hodžića u naselju Švrakino Selo, a kada je stigli, otac djeteta već ju je čekao na ulici, s djetetom u naručju zamotanim u deku.

– Naša ekipa uzela je dijete od oca. Utvrdili su da je dijete bez svijesti, da ne diše i nema pulsa. Pokušali su reanimaciju, kako je to navedeno u standardima i protokolima, ali, nažalost nije bilo rezultata – kazala je kratko u izjavi za “Avaz“ Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, ljekarima Hitne pomoći bila je sumnjiva smrt djeteta, jer su uočili hematome na čelu, licu, vratu i grudnom košu. Dijete je imalo i krvi u nosu i ustima. Roditelji su, navodno, ljekarima Hitne pomoći obrazložili to riječima da je jednom od njih dva dana ranije dijete ispalo. No, ipak su obavijestili policiju i Tužilaštvo KS, a postupajući tužilac naredio je da se obavi obdukcija djeteta. Hamza Žujo, vještak medicinske struke, obdukciju je obavio jučer.

Obavljena obdukcija
 
– Utvrdio sam da je smrt djeteta nastupila nasilnim putem i da je dijete preminulo usljed povreda glave – kazao je u izjavi za “Avaz“ Žujo.

Prema nezvaničnim informacijama, otac djeteta bio je pijan kobnog dana. Te informacije nisu zvanično potvrđene, ali će, kako saznajemo, biti predmet istrage. Majku bebe ekipa “Dnevnog avaza“ je sinoć, nakon što je saslušana u policiji, zatekla u kući. Pakovala je stvari. No, kada je čula da smo novinari i da želimo uzeti izjavu, samo je bez riječi zalupila vrata. Ovo ubistvo šokiralo je kako stanare ulice Avde Hodžića, u naselju Švrakino Selo,  gdje su roditelji djeteta prije nekoliko dana unajmili stan u kući na broju 39, tako i građane BiH.

– Čula sam za smrt djeteta. Mislila sam da se dogodila tragedija, da je dijete umrlo prirodnom smrću – kazala nam je jedna od stanarki ovog naselje ne želeći da joj otkrivamo identitet.

Plakao tokom iskaza

Prema informacijama koje je prenio Omar Mehmedbašić, advokat osumnjičenog oca Eldara Leđena, njegov klijent plakao je prilikom davanja iskaza.

– Moj klijent saslušan je u Policijskoj upravi Novi Grad. Bio je vidno potresen i plakao je sve vrijeme dok je davao iskaz. Nakon kriminalističke obrade predat je u Odsjek za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo – kazao je Mehmedbašić.

ekskluziva / avaz

Komentari

komentara