Zdravlje

Rezultati bi vas mogli zapanjiti – Smršavite, prestanite pušiti i ojačajte živce uz pomoć čudesnog začina

Napisao admin

Probajte ove recepte, rezultati bi vas mogli zapanjiti.


Papar (Foto: Arhiva)

Papar se u narodnoj medicini koristi za mnoga stanja: povišenu tjelesnu temperaturu, upalu grla, mučninu, vrtoglavicu, otežano mokrenje, reumu i artritis.

Udisanje para od crnog papra može vam pomoći čak i za lakše ostavljanje cigareta. Papar uspješno smiruje nervozu, ublažava stres i nesanicu, poboljšava koncentraciju i pamćenje, jača živce.

Papar kao lijek

Najvažniji sastojci papra su eterična ulja: phelandren, sesquiterpen i caryopylen – zastupljena su od 1 do 2,5%, alkaloid piperin do 10%, zatim skrob, smola i malo masnog ulja. Crni i zeleni papar potiču stvaranje probavnih enzima u gušterači, što olakšava probavu, poboljšava cirkulaciju, blagotovorno djeluje na impotenciju i frigidnost, ublažava reumatske i artritične bolove, kao i grčeve u mišićima.

Ulje crnog papra može se upotrijebiti kod bolova u zglobovima, ali je i podjednako dobro za liječenje akni, zatezanje kože i problema sa celulitom.

Zeleni papar potiče naš organizam da bolje apsorbira vitamin B – beta karoten i ostale hranjive sastojke. U svom sastavu ima fitokemikalije koje djeluju kao antioksidans. Također, pomoću njega se dugotrajno zadržava voda u organizmu i potiče naš organizam na znojenje.

Zeleni papar – sredstvo za mršavljenje

Najnovija istraživanja dokazala su da zeleni papar skida kilograme i pomaže na putu do vitkosti i tankog struka. Izlučivanje želučanih sokova i enzima ubrzava probavu. Zeleni papar djeluje najjače od svih ostalih, jer se u njemu nalazi puno eteričnih ulja koja uspješno tope dubinske masnoće, pa je zbog toga sve češći sastojak preparata za uklanjanje celulita.

Recepti

Ukoliko imate probleme s probavom isprobajte sljedeći recept :
– Preliti 3 grama plodova papra sa 1,5 dl proključale vode, dodati malo mente zbog ukusa, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Procijedite i pijte napitak dva do tri puta dnevno.

Bijeli papar pomaže za bolje iskašljavanje
– U čajnu žličicu prirodnog meda od bagrema dodati prstohvat bijelog papra i jesti ga 2-3 puta dnevno u naredna četiri dana. Ovo olakšava iskašljavanje.

Ulje crnog papra protiv reumatskih tegoba
– Eterično ulje crnog papra namazano na dio tijela koji vas boli ublažava artritične bolove. Utrljajte ulje na bolna mjesta dva do tri puta dnevno.

Upozorenje: Kada su u pitanju bijeli, crveni, crni i zeleni papar, koliko god da ih volite i cijenite, vodite računa da ne pretjerate s  konzumacijom.

dnevno.hr

Komentari

komentara