Zdravlje

Zdravlje u boci – Želite li dobiti najbolje od maslinovog ulja, ne činite ove greške

Napisao admin

Gotovo svima su poznate blagodati maslinovog ulja. No, jeste li sigurni da ispravno kupujete i pohranjujete maslinovo ulje? Izbjegnite ove greške i potpuno iskoristite sve prednosti koje nudi.


Maslinovo ulje (Foto: Arhiva)

Kupujete maslinovo ulje u plastičnoj boci

Dva najveća neprijatelja maslinovog ulja su plastična, ali i prozirna staklena boca. Naime, kada zrak i svjetlost dođu u kontakt s uljem, ono se počinje kvariti. Upravo iz tog razloga maslinovo ulje proizvođači pakiraju u tamnozelenim ili smeđim bocama.

Držite ga blizu izvora topline

Ne ostavljajte ulje blizu peći ili prozora. Kada su izloženi toplini, polifenoli se počinju razgrađivati i na taj način ulje gubi svoj okus. Najbolje mjesto za pohranu maslinovog ulja je kuhinjski ormarić.

Boja vam je mjerilo kvalitete

Ljudi često misle kako boja određuje kvalitetu maslinovog ulja. No, to je krivo. Prema boji možete samo odrediti kada su masline ubrane i kada je ulje cijeđeno.

Koristite samo jednu vrstu

U trgovini ste u nedoumici da li kupiti ono najjeftinije ili najskuplje, pa odaberete ono između. Koristite ga i za kuhanje i za pripravljanje salata. No, stručnjaci preporučuju da bi uz to ulje u domaćinstvu trebali imati i skuplju varijantu jer je ona idealna za umake za tjesteninu i salate.

Kuhate na previsokoj temperaturi

To uništava antioksidanse koje maslinovo ulje sadrži i mijenja mu okus. Ne preporučuje se priprema obroka s maslinovim uljem na temperaturi većoj od 180 stupnjeva. Za prženje koristite druge vrste ulja.

Ulje blažeg okusa koristite za kuhanje

Maslinovo ulje koje nema toliko intenzivan okus ne biste trebali izlagati toplini ukoliko želite da zadrži svoju aromu. Radije ga koristite kao ‘završnicu’ preko tjestenine, brusketa ili salate.

net.hr

Komentari

komentara