Zdravlje

Čuvajte se "akrilamida" – Supstanca u čipsu, kafi i keksu izaziva rak?!

Napisao admin

Akrilamid je hemijska supstanca koja sadrži velik broj namirnica na tržištu pa se dodaje u hranu kod pečenja i prženja, a povezana je s mutacijom ćelija i malignim bolestima.


Grickalice (Foto: Kolektiv.me)

Pržena i pečena hrana koju svakodnevno kupujemo i jedemo sadrži opasnu hemikaliju, supstancu akrilamid koja se povezuje s povećanim rizikom od nastanka raka, nagovijestili su stručnjaci iz evropske Agencije za sigurnost hrane EFSA. Ta kancerogena supstanca može se pronaći u kafi, čipsu, keksu, pomfritu, raznim oblicima grickalica, ali i u određenim markama hrane za bebe.

Nakon što su dokazali štetnost akrilamida za zdravlje životinja, naučnici su obavijestili kako njegov unos u organizam povećava rizik od karcinoma kod ljudi svih uzrasta. Iako se supstanca kao takva ne stavlja u namirnice, ona nastaje u procesu pečenja i prženja hrane pri temperaturi od 150 stepeni u kojem proizvod poprima hrskavost, smeđu boju i specifičan ukus.

Takođe, akrilamid nastaje i u postupku prženja i pečenja hrane kod kuće, a u najvećoj opasnosti su djeca zbog niže tjelesne težine.

„Akrilamid se apsorbuje iz probavnog trakta u krv i dolazi do svih organa. Glicidamid je jedna od glavnih supstanci koje nastaju u tom procesu, a uzrokuje mutaciju gena i nastanak tumora“, izjavila je dr. Dian Benford iz EFSA-e.

Zbog novih saznanja EFSA namjerava da reguliše zakon o zaštiti zdravlja potrošača i da testira i ograniči koncentraciju akrilamida u hrani na tržištu

kolektiv.me

Komentari

komentara