Zdravlje

Ogledalo našeg zdravlja – Boja očiju otkriva sve!

Napisao admin

Rezultati brojnih istraživanja, naime, pokazuju da boja očiju utiče na prag bola i otkriva koliko smo talentovani za određene sportove.


Oči (Foto: Ilustracija)

Ako su, kao što kažu, oči ogledalo duše, onda je njihova boja ogledalo našeg zdravlja. Rezultati brojnih istraživanja, naime, pokazuju da boja očiju utiče na prag bola i otkriva koliko smo talentovani za određene sportove.

Prema rezultatima istraživanja naučnika sa Univerziteta u Pitsburgu, plavooke ili zelenooke pripadnice slabijeg spola manje osjećaju bol tokom porođaja u poređenju sa onima koje imaju crne ili smeđe oči. Američki naučnici su takođe ustanovili da su plavookim osobama potrebne veće količine alkohola da bi se napile u odnosu na one sa smeđim i crnim očima.

Sve se, naime, svodi na gene, tvrde naučnici, jer oko 12 različitih kombinacija gena daju određenu boju očiju. Ti geni, međutim, utiču i na druge stvari u ljudskom organizmu. Tako je, zahvaljujući melaninu, pigmentu zbog kojeg su nečije oči tamnije, ta osoba osjetljivija na alkohol jer on ubrzava reakciju mozga. S druge strane, ljudi sa tamnim očima postižu bolje rezultate u sportovima kao što je bejzbol, dok su plavooki bolji u aktivnostima za koje je potrebno planiranje, kao što je igranje golfa.

zenskikutak.rs

Komentari

komentara