Zdravlje

Stigao hladni val – Snijeg i oluje usred aprila, stabilizacija vremena nije na vidiku!

Napisao admin

U regiju jugoistočne Evrope stigao je najavljeni hladni talas, kad ga je malo ko očekivao! Ono što su meteorolozi prije koji dan prognozirali, obistinilo se…


Snijeg u Sarajevu (Foto: Radiosarajevo)

Već od sinoć u cijeloj regiji došlo je do jačeg pogoršanje vremena pa uz kišu te pljuskove i grmljavine te ponegdje i pravog olujnog nevremena.

Počeo je padati i snijeg, koji je u utorak ujutro zabijelio mnoge krajeve, pa i glavni grad BiH Sarajevo. Kako najavljuje regionalna stranice prognoze vremena tokom srijede i četvrtka uz kišu snijega može biti i u još nižim dijelovima kopnenog dijela Balkana dok će dužih suhih razdoblja biti na krajnjem istoku te na obalnim dijelovima Balkana.

Danas se očekuje u prvom dijelu dana vrlo nestabilno vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove te vjetrovito i osjetno hladnije vrijeme u višem gorju i snijeg a kiše i snijega može biti i u nizinama Bosne. U drugom dijelu dana očekuju se duža suha razdoblja ali još neće biti sasvim stabilno. Jaka na udare i vrlo jaka bura jačat će od sredine dana u Hercegovini.

U srijedu i četvrtak u Bosni vrlo nestabilno kišu i susnježicu moguć je i snijeg, u gorju će pasti veća količina snijega ovih dana, u Hercegovini u srijedu i četvrtak očekuju se duga suha razdoblja uz povećanu oblačnost pa u višem gorju može biti snijega, a malo kiše može biti u nizinama Hercegovine u četvrtak ipak veći rizik za malo kiše postoji na sjeveru i zapadu Hercegovine.

Kraj sedmice trebao bi donijeti nešto toplije vrijeme, ali stabilizacije nema na vidiku, pa će uz suha razdoblja gotovo posvuda biti kiše i pljuskova a obilnije oborine u ovim danima ali i krajem sedmice očekuju se u Bosni.

Hrvatska

Očekuje se da će se tokom utorka jače pogoršanje vremena proširiti na cijelu Hrvatsku, pa uz kišu može biti pljuskova i grmljavine te lokalno jakog nevremena. Uskoro će zapuhati umjeren do jak sjeveroistočni vjetar u većem dijelu kopna Hrvatske uz pad temperatura. U višem gorju očekuje se snijeg.

U srijedu i četvrtak na kopnu vrlo nestabilno i relativno hladno uz povremenu kišu i pljuskove osobito istočna i središnja Hrvatska, dok će na Jadranu biti dosta suhog vremena u srijedu a tek malo kiše može biti u četvrtak.

Prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda

U srijedu, 16.04.2014, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom ili snijegom. U jutarnjim satima i u nizinama centralne i istočne, usljed pada temperature se očekuje susnježica ili snijeg. Najmanje padavina se očekuje u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od – 1 do 4, na jugu do 6, a najviša dnevna temperatura od 5 do 10, na jugu do 15 stupnjeva.

U četvrtak, 17.04.2014, u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa padavinama, kiša i susnježica, a u višim područjima i sa snijegom. Najmanje padavina očekuje se u Hercegovini. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu do 8, a najviša dnevna od 0 do 7, na jugu i sjeverozapadu zemlje 14 stupnjeva.

U petak, 18.04.2014., u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom i susnježicom, a u višim područjima sa snijegom. U Hercegovini umjereno oblačno i bez padavina i uglavnom u cijeloj zemlji prohladno. Jutarnja temperatura od -2 do 5, na jugu do 10, a najviša dnevna od 3 do 10, na jugu do 14 stupnjeva.

doznajemo.com

Komentari

komentara