Zdravlje

Moćna u otklanjanju brojnih tegoba – 5 problema koje banana rješava bolje od tablete

Napisao admin

Tri vrste šećera i obilje vlakana razlozi su zbog kojih banana iskače iz korpe brzopoteznih izvora energije. No osim hranjive vrijednosti dokazana je njena svemoć u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih inače najčešće posežemo za tabletom


Banane (Foto: Cure.ba)

1. Nadutost i zatvor

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu te podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela. Osim toga njihovo djelovanje je probiotsko i stimulirajuće na rad crijeva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju crijeva.

2. Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba jer neprestano ostavlja velike posljedice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam pri čemu pada nivoa kalija u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane koja u sebi sadrži dovoljno kalija koji će pomoći u normalizovanju otkucaja srca, slanju kiseonika u mozak i regulisanju optimalne količine vode u tijelu.

3. Krvni pritisak

Poznato je kako velik unos natrijuma, a mali unos kalija ima negativan uticaj na krvni pritisak. Zbog toga je važno tijelo opskrbiti s velikom količinom kalija koju sadrže banane. Svako jutro preporučuje se pojesti jedna banana koja će pritisak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.

4. PMS

Banane obiluju vitaminom B6 koji povoljno utiče na nivo glukoze u krvi, a dokazano je kako moćnik iz B grupe kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

5. Depresija

Sastojak banane je triotofan, aminoliselina koja pospješuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime samo jedna banana je dovoljna da nivo serotonina skoči, nakon čega nastaje osjećaj smirenosti i zadovoljstva

zadovoljna.hr

Komentari

komentara