Zdravlje

Totalno nezdravo – Na ove namirnice ni ne pomišljajte kada je doručak u pitanju

Napisao admin

Doručak je najvažniji obrok u danu. Osim toga on organizmu daje energiju, i upravo zbog toga je važno paziti što ćemo u organizam unijeti ujutro. Otkrijte koje su namirnice zabranjene za jutarnji obrok.


Doručak (Foto: Arhiva)

Šunka, špek i kobasice

Prerađeno meso ima nitrate, a oni povećavaju šanse za obolijevanje od raka debelog crijeva. Dvopek, malo posnog sira i kuhano jaje je poželjna alternativa.

Žitarice sa zaslađivačima/šećerom

Neke žitarice su pune ugljikohidrata i šećera. Kada ih jedemo razina šećera u krvi naglo poraste i vrlo brzo se spusti. Ako ne želite da se vaša energija spusti odmah na početku dana, birajte žitarice bogate vlaknima i proteinima. Možete dodati mljeveni lan ili orahe, piše Gloria.

Palačinke s umjetnim javorovim sirupom

Javorov sirup spada u kategoriju zdrave hrane, međutim umjetne vrste tog sirupa su nezdrave jer sadrže visoku razinu sirupa od kukuruza koji je pun fruktoze. Posljedica je masno tkivo koje se pohranjuje između organa, a to je mast koja uzrokuje rak.

Dizano tijesto, krafne, peciva…

Osim što se spravljaju s rafiniranim bijelim brašnom, puni su šećera što je najgori izvor goriva za rano ujutro jer dovodi do brzog porasta, pa spuštanja šećera u krvi. To znači da ćete prije ogladnjeti, ali i povećati svoje šanse za pretilost i dijabetes.

Light jogurti

Najčešće su puni umjetnih sladila i tvari koje nisu hranjive. Radije konzumirajte one koji imaju manje masnoće.

Muffini

Vrlo su teški i puni bijelog brašna, ulja ili maslaca te šećera.

net.hr

Komentari

komentara