Zdravlje

Iznenadit ćete se koliko je dobra – Nevjerovatna svojstva nane!

Napisao admin

Osim što se lako uzgaja, nana ima nevjerovatnih prednosti. Evo nekoliko savjeta kako nanom na prirodan način možete da otjerate neželjene bube, uvijek imati svež miris u domu i ublažiti grčeve u stomaku.


Nana (Foto: Arhiva)

Vrlo je važno napomenuti da se nana vrlo brzo širi, pa je pametnije da je posadite u zasebne saksije a ne sa ostalim biljem.

Uzgajanje nane privući će u vaš vrt ili na terasu brojne korisne insekte. Naime, nana je bogata nektarom i polenom, a držaće ove poslastice lako dostupnim za korisne insekte, poput pčela.

Osim što privlači “dobre insekte”, nana istovremeno odbija one “loše”. Kako biste oterali mrave i muve, držite posudice s nanom pored vrata ili na prozorima.

Osim toga, područje oko vrata i prozora možete pošpricati s razređenim eteričnim uljem nane (razmera neka bude deset kapljica vode na jednu kapljicu ulja).

Nana je odlična i prilikom sprečavanja pojave buva kod kućnih ljubimaca. Recept je vrlo jednostavan: u gazu ili  platnenu vrećicu stavite dva lista sveže nane, jedan list svežeg tamjana i jedan list svežeg pelina. Sve to stavite ispod jastuka ili ćebeta na kojem spava vaš ljubimac.

Čaj od nane je odličan način ublažavanja problema sa želucem. Naime, nana pomaže u smirivanju probavnog trakta i ublažava probavne tegobe, nadutost i grčeve u stomaku.

Mentol hladi i osvežava kožu, što nanu čini odličnom biljkom za letnje vrućine. Koristite je za ublažavanje bola kod opekotina od sunca tako što ćete napraviti visoko koncentrovani čaj od nane i dobro ga rashladiti u frižideru. Kako bi smirili kožu izgorelu na suncu jednostavno stavite obloge od pripremljenog čaja.

Kako bi vaš dom uvek mirisao sveže, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane u sredstvo za čišćenje koje inače nema mirisa. Takođe nije loše isprobati i ovaj sjajan način čišćenja podova koje održava i neguje drvene podove: razredite šoljicu belog sirćeta u litar vode i dodajte tri do pet kapi eteričnog ulja nane.

Nana je sjajno osvežavajuće piće. Dodajte listove sveže nane u hladnu vodu ili običan ledeni čaj i pustite da odstoji pola sata ili više. Nakon toga to sjajno piće poslužite s puno leda.

Hranu koju često jedete obogatite nanom. Sitno naseckane listiće sveže nane stavite na grašak, šargarepu ili karfiol u zadnja dva minuta kuvanja.

Čokoladnim kolačićima dajte potpuno novi ukus. Sitno naseckane dve kašičice sveže nane dodajte u testo za čokoladni kolač i pecite kao i inače. Oduševićete se promenom.

Kako biste osvežili dah, žvakaće gume i bombone vam nisu potrebne. Listić sveže nane delovaće jednako dobro, a i prirodnije je. Jednostavno uberite listić iz teglice i žvaćite ga.

Štucanje ublažite nanom i to tako što ćete u čašu mlake vode dodati nekoliko kapi sveže isceđenog limuna, malo soli i nekoliko listova nane.

Ako vam je začepljen nos, skuvajte lonac vode, skinite sa šporeta i nakon toga dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane. Nagnite se nad lonac i glavu pokrijte peškirom i inhalirajte se. Para od nane će sjajno očistiti sinuse, a dobra je i za čišćenje lica.

tportal

Komentari

komentara