Zdravlje

7 važnih stvari – Šta svaka žena treba znati o mjesečnici

Napisao admin

Uredni ciklus smatra se onaj u kojem do menstruacijskog krvarenja dolazi svakih 21-35 dana u trajanju do najviše 7 dana. Na stabilnost ciklusa utječe čitav niz čimbenika od dobi, načina života, noćno-dnevnog ritma, izloženosti stresu i količini masnog tkiva.


žena (Foto: Cure.ba)

Smatra se da prosječna žena tijekom svog života krvari oko 2000 dana tijekom u svojih prosječnih 400 menstruacijskih ciklusa, odnosno oko 6-7 godina.

 

1. Jačina mjesečnice

 

Žene, posebno one u mlađoj dobi ponekad misle da su jača krvarenja u redu. Obično je mjesečnica u prvim danima obilnija, ali ako nije dovoljno mijenjati uloške svaka dva sata, moguće je da imate neki zdrastveni problem. Isto pravilo vrijedi i ako vam mjesečnica traje dulje od sedam dana. Ne radi li se o problemima poput mioma koji često uzrokuju jača krvarenja, prirodni tok možete kontrolirati hormonima u dogovoru s liječnikom kako bi vam život bio lakši. Poanta je da svakako odete k liječniku učini li vam se da je mjesečnica prejaka.

 

2. Preduhitrite bolove

 

Ginekologinja Lois McGuire savjetuje da preduhitrite bolove i grčeve za vrijeme mjesečnice tako da tabletu uzmete prije nego ciklus započne. To možete ako imate redovne cikluse i znate kada će mjesečnica započeti, a puno žena prije početka trpi glavobolje i mučnine pa već znaju kad treba uzeti nešto protiv boli. Uz analgetike također vam može pomoći dovoljno sna, vježbanje i zdravija prehrana.

 

3. Mjesečnica vas ne bi trebala ometati u svakodnevnom životu

 

Ginekologinja Mary Rosser iz medicinskog centra Montefiore u Bronxu kaže kako 90 posto žena ima neke od nepovolnjih simptoma koje prati mjesečnica, a do 20 posto njih zbog toga ne može normalno funkcionirati. Bez obzira radi li se o jakim krvarenjima, umoru ili bolovima posjetite liječnika da vidite što se može učiniti.

 

4. Seks za vrijeme mjesečnice i trudnoća

 

Iako su male šanse za to, postoji mogućnost da ostanete trudni ako se seksate za vrijeme mjesečnice. Kako piše Health.com neke žene imaju dulje mjesečnice koje se na kraju poklapaju s početkom plodnih dana. To se obično događa u kraćim ciklusima od primjerice 24 dana, a kako spermiji mogu preživjeti tri do pet dana, moguće je da dođe trudnoće.

 

5. Svaki je ciklus jedinstven

 

Kad je riječ o kompletnom menstrualnom ciklusu, svaka žena ima malo drugačiji tijek. Ono što je sasvim isto je period krvarenja na početku ciklusa, zatim nekoliko dana nema iscjetka, ali onda kreće vrijeme ovulacije. Neke žene imaju jače iscjetke, neke slabije, a da je ovulacija gotova prepoznaje se po gustoći sluzi. Nekoliko dana prije ovulacije sluz postaje prozirna, vodenasta i žućkasta. Na dan ovulacije postaje gušća, vlažna i rastezljiva (poput bjelanca) te možete imati osjećaj vlažnosti u vagini. Dan nakon ovulacije imate manje sluzi, koja postaje gušća i ljepljiva.

 

6. Trajanje mjesečnice

 

Jedan ciklus mjesečnice traje od 21 do 35 dana, a većina žena ne dobije mejsečnicu na isti dan svakog mjeseca. Čak i da vam ciklus uvijek traje isti broj dana, mjesečnicu nećete dobiti uvijek na isti dan jer neki mjeseci imaju 30, a neki 31 dan pa se sve pomiče. Također nije neobično da nekoliko puta godišnje imate drugačiji ciklus s manje ili više dana. Tome može biti više razloga od bolesti, stresa, viška ili manjka kilograma te naravno trudnoća.

 

7. Higijena

 

Mjesečnica je sasvim prirodna stvar i ne treba je se sramiti. Iz takvih razloga žene često pretjeruju s higijenom, ali to ne znači da rade dobro svome zdravlju. Dovoljno je koristiti sapun koji ima pH sličan tijelu, a treb aizbaciti sva agresivna sredstva poput gelova za tuširanje i raznih kozmetičkih potrepština poput mokrih maramica. Svi takvi proizvodi mogu izazvati iritaciju.

TPORTAL

Komentari

komentara

loading...