Zdravlje

Problem koji treba hitno rješenje – Navike koje uzrokuju neplodnost kod muškaraca

Napisao admin

Neplodnost kod muškaraca je zdravstveni problem koji treba hitno rješenje. Možda ne znate, ali životni stil i navike mogu uticati na neplodnost kod muškaraca. Postoje mnogi uzroci neplodnosti kod muškaraca. Evo nekoliko uzroka ovog problema.


Muškarac (foto: cure.ba)

Pušenje

To je jedna od loših navika koje mogu dovesti do neplodnosti kod muškaraca. Nikotin i duhan oštećuje spermije i smanjuju njihov broj.

Težina

Vaša težina je također jedan od glavih problema kada je u pitanju neplodnost. Pretilost dovodi do abnormalne hormonalne promjene koja može uzrokovati neplodnost.

Stres

Način života i radni pritisak uzorkuje stres u našim životima. Ovaj zdravstveni problem je jedan od glavnih pokretača neplodnosti kod muškaraca. U nekoliko slučajeva, stres također može dovesti do erektilne disfunkcije.

Naprave

Korištenje naprava kao što je prijenosno računalo je postala tradicija trenutne generacije. Čuvanje laptopa u krilu, duže vremena, zagrijava testise koji pak štete spermi.

Steroidi

Kako bi imali stas kao slavne osobe, većina muškaraca koriste steroide. Ovo je jedan od neočekivanih uzroka neplodnosti kod muškaraca.

Topla voda

Tuširanje toplom vodom može biti umirujuća i opuštajuća, međutim, topla voda oštećuje spermu i može dovesti do neplodnosti kod muškaraca.

Mobilna radijacija

Muškarci često drže mobilne telefone u svojim džepovima. Mobitel zračenja utiču na testise i to postepeno može dovesti do poremećaja erekcije i neplodnosti.

Alkohol

Alkohol smanjuje proizvodnju testosterona što zauzvrat smanjuje broj spermija. To dovodi do poremećaja erekcije i neplodnosti među muškarcima.

ljepota.ba

Komentari

komentara