Zdravlje

Pogledajte šta utječe na širenje covida u zatvorenim prostorima

Napisao H. H.

Loša ventilacija može dovesti do zračnog prijenosa covida-19, pokazala je nova studija koja je analizirala utjecaj ventilacije na širenje virusa. Istraživači navode da bi zatvoreni prostori ne bi trebali biti prenatrpani, prozori bi trebali biti otvoreni te je potrebno osigurati odgovarajuću cirkulaciju zraka kako bi se smanjilo širenje koronavirusa.

straživači tim analizirao je žarište koje izbilo u Guangzhouu u Kini, a koje je bilo povezano s tri različite obitelji. Lokalni zdravstveni službenici otkrili su da su te obitelji ručale u istom restoranu na kinesku Novu godinu 24. siječnja 2020. Tri su obitelji sjedile za susjednim stolovima u dijelu restorana koji je bio prenatrpan. Osoba koja je sjedila za srednjim stolom simptome je počela osjećati kasnije toga dana. Kroz dva sljedeća tjedna, devet drugih osoba iz tri različite obitelji bilo je pozitivno na covid-19.

Ove tri obitelji nisu se znale od ranije niti su imale bliski kontakt tijekom ručka, ali su sjedile u neposrednoj blizini. Nitko od radnika u restoranu ili ostalih 68 ostalih gostiju nije imao covid-19.

Istraživački tim pregledao je video snimku iz restorana, a proučili su i raspored sjedenja te su pregledali klimatizacijski sustav. Koristeći izvornu postavku stola, testirali su disperziju toplog plina, koji djeluje poput izdahnutih kapljica virusa, kako bi simulirali širenje kapljica u restoranu. Otkrili su da je izmjerena brzina ventilacije 0,9 L / s po osobi, što je niže od preporučenih standarda.

Simulacija je pokazala da su se kapljice koje je izdahnula osoba koja je imala simptome raspršile do ostalih okolnih stolova. Kapljice su došle i do drugih stolova, ali su ih rastvorili klima uređaji. Tri stola za kojima su sjedile spomenute tri obitelji nalazile su se u zoni recirkulacije te su imale veću koncentraciju kapljica, naveli su istraživači.

Tri su obitelji dijelile isti prostor 53-75 minuta. Radnici restorana znatno kraće su bili u kontaktu s gostima, što može objasniti zašto se nitko od radnika nije zarazio, prenosi Web MD. Istraživači su naveli da su na raspršivanje kapljica utjecali blizina stolova, loša ventilacija i nedostatak vanjskog zraka.

“Važno je napomenuti da naši rezultati ne ukazuju na to da se prijenos virusa SARS-CoV-2 može dogoditi u bilo kojem zatvorenom prostoru nego da se transmisija virusa odvija u prostorima koju su prepuni i koji su slabo prozračeni”, naveli su istraživači.

Komentari

komentara