Zdravlje

Zdravlje je najvažnije – 5 stvari koje svaka žena treba da zna o svom tijelu

Napisao admin

Zdravlje je jedna od najvažnijih stvari oko koje bi svakodnevno trebalo da vodimo računa. Kako biste bili zdravi i osjećali se odlično, provjerite da li se vaše trenutno stanje poklapa sa sljedećim brojkama.


Žena (foto: cure.ba)

Užurban način života i svakodnevni stres mogu biti poziv za buđenje koji svakako treba da prihvatite, kada je riječ o zdravlju. Kako biste bili zdravi i osjećali se odlično, provjerite da li se vaše trenutno stanje poklapa sa sljedećim brojkama.

Vaša dnevna potreba za kalorijama

Ovo tehnički nije mjerna jedinica, ali može imati veliki uticaj na vaše zdravlje. Za dobro zdravlje, većini žena je potrebno2. 000 kalorija dnevno. Najbolje je unositi 300 do 400 kalorija za doručak, 500 do 600 za ručak, 600 do 700 za večeru, kao i dvije užine od po 100 do 200 kalorija svaka. Pokušavate da smršate? Unosite oko 500 kalorija manje.

Obim struka

Obim struka jedan je od najboljih načina da saznate da li vaša težina utiče na zdravlje vašeg srca. Masne ćelije nisu samo skladište kalorija. Kada na području struka imate masne naslage, masne ćelije oslobađaju hemikalije koje utiču na upalne procese. Dolazi do povećanja rizika od srčanog udara, a taj rizik kod žena se povećava kada je obim struka veći od 90 cm.

Nivo LDL i HDL holesterola

Potrebno je da znate koliki je ukupan nivo holesterola u krvi, a pored toga još je važnije da se zna koliki je nivo lošeg LDL idobrog HDL holesterola. Normalne vrijednosti ukupnog holesterora iznose 5.2 mmol/l, dok je granica 6,5. Nivo LDL holesterola morao bi biti niži od 3.5 mmol/l. Zdrav nivo HDL holesterola iznosi 1.3 mmol/l ili više. Siguran način za održavanje normalnog nivoa je redovna kontrola. Uzrast od 20 godina je vrijeme kada treba da se krene sa kontrolama holesterola.

Krvni pritisak

Krvni pritisak tokom dana najnormalnije opada i raste. Kada ostaje povišen, dolazi do hipertenzije (visok krvni pritisak), a to sa sobom nosi veći rizik od ateroskleroze, srčanih oboljenja i moždanog udara. Rezultat od 140/90 mm Hg ili više smatra se visokim, a ako je između 120/80 i 139/89 još uvijek možete biti pod rizikom i trebalo bi da preduzmete preventivne mjere da biste spriječili razvoj hipertenzije.

Trigliceridi

Trigliceridi nastaju od masti i ugljenih hidrata koje konzumirate. Oni se otpuštaju iz masnog tkiva kada je organizmu potrebna dodatna energija između obroka. Normalno je da u krvotoku imamo određenu količinu triglicerida, ali visok nivo se povezuje sa koronarnom bolešću srca – posebno kod žena. Kada imate visok nivo triglicerida te nizak nivo HDL holesterola, vaš rizik od insulinske rezistencije i metaboličkog sindorma može da se poveća. Normalan nivo triglicerida iznosi 1.7 mmol/l.

kurir

Komentari

komentara