Zdravlje

Ovako izgleda redoslijed simptoma infekcije COVID-19

Napisao H. H.

Nova studija globalne pandemije otkrila je da zaraženi infekcijom COVID-19 mogu imati predvidiv redoslijed simptoma, koji se razlikuje od onog kod gripe i drugih koronavirusa.

Američki istraživači ustvrdili su slijed u kojem se prvo pojavljuju simptomi infekcije koronavirusom: temperatura, kašalj i bolovi u mišićima, zatim mučnina i/ili povraćanje, zatim proljev.

Iako sami simptomi nisu osobito jedinstveni, redoslijed kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori studije vjeruju da bi njihov model mogao pomoći u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.

Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su usporedili redoslijed simptoma kod infekcije COVID-19 s hiljadama slučajeva gripe koje je prikupio Univerzitet u Michiganu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji.

Utvrđeno je da gripa počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu slično početi kao COVID-19, kod njih je donji gastrointestinalni sustav obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje prije mučnine i povraćanja.

“Redoslijed simptoma je važan”, smatra Joseph Larsen, koji se bavi istraživanjima u području računarske biologije i bioinformatike na Univerzitetu Južne Karoline. “Znajući da svaka bolest drukčije napreduje znači da ljekari mogu brže utvrditi je li netko obolio od infekcije COVID-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju.”

Kada su znanstvenici analizirali simptome covida-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su “najčešći redoslijed prepoznatljivih simptoma… koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti”.

Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput grlobolje, glavobolje i umora, redoslijed četiri najvjerojatnija početna simptoma ostao je isti.

Budući da je temperatura prva, mjerenje temperature moglo bi biti relevantan probirni mehanizam.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savjetuje mjerenje temperature prije izlaska iz izolacije, a novo istraživanje poduprijelo je tu preporuku: “Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test, nego kao mogući znak da se treba testirati”, napisali su autori, prenosi “Radiosarajevo“.

COVID-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje izvijestiti javnost o redoslijedu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identificiramo zaražene i stavimo ih u karantenu prije nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni.

Bob Lahita, reumatolog koji nije bio uključen u studiju, rekao je za CBS da je novi model simptoma “dobar vodič”. Studija je objavljena u žurnalu Frontiers in Public Health.

Komentari

komentara