Zdravlje

Infektolog Pelemiš otkrio samo jednu odbranu od korone: Evo kako bolest može da se spriječi

Napisao H. H.

Član Republičkog kriznog štaba, infektolog Mijomir Pelemiš, izjavio je jutros da, budući da ne postoji drugačija odbrana od virusa korona, bolest može da se spriječi samo uz poštovanje svih mijera prevencije.

“Pozivam sve da razmisle da svojim ponašanjem ne ugrožavaju samo sebe već svoje najmilije, kao i svoju okolinu. Nadam se da im je stalo do njih”, istakao je Pelemiš za TV Prva.

On je dodao da je virus među nama te da ne znamo ko ima prisutan virus, a ko nema.

“Broj koji čitamo i slušamo nije mjerilo ko sve ima virus. To bismo znali kada bismo sve testirali što je praktično neizvodljivo”, kazao je Pelemiš.

Prema njegovim riječima, maske moraju da se nose u zatvorenom prostoru i na otvorenom ako nema propisane distance.

“Komunikacija omogućava širenje virusa, kada pričamo on se širi, kapljica virusa ima u vazduhu ne samo kada kašljemo i kijamo”, objašnjava infektolog.

On kaže da je ispočetka govorio da svi mogu da se zaraze ali da je ishod bolesti različit kod različitog uzrasta, kao i u zavisnosti od kvaliteta zdravstvenog stanja.

“Zašto se zaražavaju mladi? Puno se izlažu virusu, druže se i u bliskom su kontaktu. Nije sigurno da mladi ne mogu imati i još neku bolest za koju ni ne znaju. Ako unesete veliki količinu virusa postoji velika šansa da se ozbiljno razbolite”, upozorio je Pelemiš i dodao da i deca oboljevaju sa simptomima temperature i drugih, ali da većina djece preleži virus lakše nego odrasli.

“Ne možemo reći da i ona nisu ugrožena”, ističe.

Navodi da je celi svet paralisan i da bi proizvodnja vakcine donela korist međutim, dodaje, kako zahteva dugo vreme ispitivanja i procedura nije realno da se brzo pojavi.

Komentari

komentara