Zdravlje

Male napasti – Prirodni sprejevi protiv komaraca koji sigurno djeluju!

Napisao admin

Koliko ljeto volimo zbog sunca, mora i dužeg dana, toliko ga ponekad ne volimo zbog onih malih napasti koji se zovu komarcima.


Komarci (foto: cure.ba)

Ove male krvopije svake godine nas iznova izazivaju na megdan, a mi uporno tražimo savršeno oružje. Većina sprejeva koji se mogu kupiti u apoteci jeste djelotvorna, ali kad pročitamo sastav i silna upozorenja, ne ostaje nam ništa nego da se zapitamo „ubija li to samo komarce“, a pored toga poprilično su skupa za male doze. Mi smo tražili i tražili i pronašli potpuno prirodna sredstva za koje mnogi tvrde da su sto posto djelotvorna i isto toliko ne mogu da naškode ni vama ni vašoj djeci.

Potrebni sastojci:

Destilovana voda

Tonik od hamamelisa (američke leske) ili medicinski alkohol

Sušeni pepermint, spermint, menta, lavanda

Šolju vode prokuhajte sa 3-4 kašike sušenog začinskog bilja koje ste izabrali, a bilo bi dobro da napravite mješavinu. Nakon što je prokuhalo sve poklopite i ostavite da se ohladi. Poklapanje je obavezno! Nakon što se tekućina ohladila procijedite je i dodajte tonik od hamamelisa ili medicinski alkohol. Sve stavite u malu sprej flašicu i koristite po potrebi.

Ova tekućina pored toga što tjera komarce, veoma osvježavajuće djeluje na kožu i sjajno miriše.

Ako vam ovaj sprej ne djeluje probajte, ovaj drugi, koji ima još jače djelovanje.

Potrebno vam je:

1 l jabukovog sirćeta

Po dvije kašike sušene žalfije, ruzmarina, lavande, timijana i mente

Veća teglica sa hermetičkim poklopcem

Sirće i biljke stavite u staklenu teglicu i dobro zatvorite da ne ulazi vazduh i ostavite na neko vidno mjesto, na sobnoj temperaturi, 2-3 sedmice. Potrebno je da teglicu svakodnevno protresete. Nakon 2-3 sedmice iscjedite biljke, a tinkturu spremite u flašicu. Preporučuje se čuvanje u frižideru.

Prije korištenja ovu tekućinu razblažite sa vodom u omjeru 50:50, stavite u sprej falšicu i prskajte po potrebi.

Pored toga što sjajno tjera komarce, ova tekućina ima veoma jaka antivirusna i antibakterijska svojstva i može pomoći kod izlječenja mnogih bolesti, a mogu ga koristiti odrasli i djeca starija od dve godine tako što će jednostavno jednu kašiku ove tinkture razmutiti u čaši vode nekoliko puta u toku dana.

lpm

Komentari

komentara