Zdravlje

Kapa do poda – rođena bez ruku: Jelena Tomić iz Beograda nogama kuha, pegla, čisti

Napisao H. H.

Jelena Tomić (40) iz Beograda, rođena je bez obje ruke, ali, sve kućanske poslove obavlja bez ičije pomoći.

Pomaže mi to što sam veliki borac, niko mi ne može stati na put- kaže Jelena.

Rođena je u Pančevu, a najveća sreća joj je, kaže, bio trenutak kad se rodio njen mezimac, mlađi brat. Tada je imala pet godina.

– Čuvala nas je baka, ali sam joj u svemu pomagala. Za mene je najvažniji bio on i niko drugi. Pazila sam ga, kupala, oblačila i igrala s njim – priča Jelena.

No dodaje kako joj djetinjstvo nije bilo lako. Barem zbog okoline.

– Škola mi nije ostala u dobrom sjećanju zbog druge djece. Naravno da je tu bilo ruganja, a ja sam patila. No uvijek sam imala majčinu podršku. Tu je, naravno, bio i tata, ali majka je jedna. Ona me uvijek dizala dok mi je bilo potrebno. Dala mi je vjetar u leđa – govori Jelena.

Na život bez ruku brzo se navikla. Iako nama to izgleda nevjerojatno, Jeleni i ljudima koji je znaju to je potpuno normalno.

– Ne smatram se invalidom. To što nemam ruke nikad mi nije bila prepreka i problem. Sve sam se na brzo privikla. Objašnjenje je jednostavno. Kad nemate ruke, snalazite se kako možete. Naravno, tu su noge pa onda sam njima naučila sve raditi. Meni, porodici i prijateljima to kako živim nije neobično – kaže Jelena.

Jelena danas živi sama te je podstanar, a samo rijetko zove ljude da joj pomognu.

U Beograd se preselila prije tri godine, a živi nekoliko minuta od brata, tako da, ako nešto zatreba, on je uvijek tu za nju. Pomoć joj je potrebna samo oko zakopčavanja.

– Jedino su mi problem dugmići. Imala sam poteškoće i s uzimanjem staklenih čaša s visoke police, ali i to sam savladala- pojašnjava.

Dodaje kako radi baš sve kućanske poslove – čisti, kuha, pere, pegla, usisava… Čak sama može zašiti rupu na odjeći.

Pokrenula je i YouTube kanal gdje objavljuje videe iz života i recepte. Tako objašnjava ljudima kako je živjeti bez ruku, a opet biti neovisna. Pokazala je kako kuha kafu, peče jaja, ali i priprema i mijesi gibanicu,piše Faktor

Komentari

komentara