Zdravlje

Doktor otkriva kako se pravilno koristi maska: Šta se nikako ne smije raditi

Napisao H. H.

Maske sadrže zaštitne premaze i materijale koji smanjuju rizik da udahnete patogen, ističe stručnjak.

Maske su zaštita od korona virusa, ali najpre za ljude koji su već zaraženi kako COVID-19 ne bi širili na druge.

“Moraju biti sterilne i sterilizovane prije nego što ih stavite na lice“, objašnjava ljekar porodične medicine dr. Milan Mazalin.

On ističe kako pravilno korišćenje podrazumijeva da masku promijenite kod svakog izlaska i ulaska u neki prostor, a prije nego što je uopšte dotaknete trebalo bi da skinete rukavice, bacite ih u smeće i operete ruke. Tek nakon toga, pažljivo skinite masku i odložite je u kantu za smeće.

“Masku nikako ne bi trebalo da koristite više puta jer se eventualni patogeni zadržavaju u njoj, a ako je dirate rukavicama kojima dirate različite površine, to je isto kao da je dirate prljavim prstima. Stoga je u dnevnoj zaštiti, ako gledamo pravilno korišćenje, maska samo psihološka zaštita. Trebalo bi je baciti čim dođe u kontakt s infektom. Pamučne maskice se mogu iskuhavati i peglati, ali one nisu potpuna zaštita“, upozorava dr. Mazalin i dodaje:

“Maska se koristi individualno. Ako uzmete tuđu masku i stavite je na lice, to je kao da ste stavili nečiji donji veš. Naime, ukoliko je taj čovjek zaražen ne samo koronom nego i gripom ili nekim drugom drugom infekcijom, patogen će se zadržati na maski koju ćete vi zatim staviti na lice. To je siguran put zaraze i time ugrožavamo svoje zdravlje. Nikako ne bi trebalo koristiti tuđe već pozajmljene maske”, zaključuje dr. Mazalin, piše “24sata“.

Komentari

komentara