Zdravlje

Amerikanci tvrde da su napravili vakcinu za koronavirus, kreću s testiranjima na ljudima?

Napisao H. H.

Testiranje vakcine na životinjama je “preskočeno”, te će se uskoro koristiti na zdravim dobrovoljcima, a zatim i pacijentima, ukoliko se to bude smatralo sigurnim

Prva ispitivanja vakcine za koronavirus na ljudima trebala bi početi za nekoliko dana, saopštili su naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Testiranje vakcine na životinjama je “preskočeno”, te će se uskoro koristiti na zdravim dobrovoljcima, a zatim i pacijentima, ukoliko se to bude smatralo sigurnim.

Ta informacija stiže nakon što su naučnici iz Velike Britanije rekli da bi njihova vakcina mogla biti testirana na ljudima do juna i to nakon ohrabrujućih rezultata testiranja na miševima, piše “Fokus“.

Farmaceutska kompanija Moderna sa sjedištem u Massachusettsu napravila je lijek, dok kojeg nisu došli tradicionalnim tehnikama.

Uobičajeno je da se pri testiranjima manji iznos virusa unese u organizam da bi se pacijent adaptirao, te izborio sa infekcijom. Ali nova metoda pokazuje kako informacioni RNK potiče imuni sistem na stvaranje proteina sličnih virusu, sa kojim se tada može boriti.

Prototip vakcine finansira Koalicija za inovacije u spremnosti od epidemija.

Koronavirus, koji izaziva bolest zvanu COVID-19, ubio je gotovo 5.000 ljudi u svijetu i trenutno se ne može izliječiti ili spriječiti.

Istraživači iz Velike Britanije, predvođeni dr. Robinom Shattockom, tvrde da su uspješno testirali vakcinu na miševima, te se nadaju da bi mogla biti spremna za ljudsku upotrebu do juna.

“Dobio sam rezultate mjesec dana nakon što sam ubrizgao vakcinu mišu i ona djeluje zaista, zaista dobro”, kazao je istraživač dr. Paul McKay.

Istraživački tim radi skupa sa naučnicima iz Pariza s namjerom da utvrde uticaj vakcine na majmunima. Optimistične procjene govore da bi testiranja na ljudima mogli započeti do juna, a ako ona budu uspješna, vjeruju da će vakcina biti dostupna pacijentima za godinu dana.

Neki su naučnici i medicinski stručnjaci zabrinuti da bi vakcina mogla kod nekih pacijenata pogoršati infekciju, a ne spriječiti je. Studije su sugerirale da vakcine za koronavirus nose rizik, odnosno da mogu.

Komentari

komentara