Zdravlje

Dobar je za zdravlje – Čaj od koprive štiti zube, kosti, pomaže kod menstrualnih bolova …

Napisao admin

Mnogi ljudi nisu ni svjesni koliko je biljka koprive važna za zdravlje. Kopriva je vrsta ljekovitog bilja, nije osjetljiva na visoke i niske temperature, vremenske neprilike zbog čega je vrlo rasprostranjena. Nije zahtjevna, ali joj je potrebna vlaga zbog čega je nema u sušnim zemljama. Stabljika naraste do 150 centimetara, a raste tijekom cijele godine.


Čaj (foto: cure.ba)

Njezini su listovi zeleni, neugledni i prekriveni žarnicama zbog čega se pri dodiru s ovom biljkom javlja žarenje i crvenilo na koži.

Odavno se kopriva koristila kao narodni lijek. Glavna joj je svrha bila liječenje reumatskih bolova i masnica. Osim u ljekovite svrhe, danas je učinkovita u prehrambenim proizvodima. Jedan od njih zasigurno je i čaj od koprive, izvor mnogih nutrijenata važnih za ljudsko zdravlje.

Zahvaljujući velikoj količini minerala koje sadrži, čaj od koprive pomaže u rješavanju negativnih bakterija i tvari iz našeg organizma. To znači da pomoću minerala, naše tijelo lakše razgrađuje sokove unesene hranom koju smo pojeli.

Kalcij je najvažniji mineral u čaju od koprive, a pomaže kod zdravlja kostiju i zubi. Najpotrebniji je djeci kod koje se kosti i zglobovi još razvijaju. Čaj je djelotvoran kod jakih, neugodnih glavobolja i migrena jer opušta mišiće. Zbog istog se razloga koristi kod jakih menstrualnih grčeva i probavnih smetnji.

Čaj od koprive čisti krvne žile u organizmu i poboljšava protok krvi. Bolujete li od anemije ili smetnji krvožilnog sustava, trebali biste ga redovito konzumirati. Povećava broj krvnih stanica, ima pozitivno djelovanje na gušteraču i krvne žile zbog čega znatno smanjuje rizik od dijabetesa. Vidljivo snižava razinu kolesterola i šećera u krvi.

Čaj je lako nabaviti, ima ga u svim boljim trgovinama, a cijene su niske. Njegova priprema vrlo je jednostavna. Jednu čajnu žlicu treba preliti vodom koja se najprije grije sve dok ne zavrije. Tada je potrebno prokriti čaj i sačekati tri do pet minuta. Ukoliko je u pitanju filtar vrećica, ona se nakon tri minute vadi, a čaj je gotov i spreman za posluživanje.

savjetnica.com

Komentari

komentara