Zdravlje

Od posljedica koronavirusa umrlo više od 800 ljudi, iz WHO tvrde da se situacija “stabilizira”

GUAGZHOU, CHINA - JANUARY 22: Citizens wear masks to defend against new viruses on January 22,2020 in Guangzhou, China.The 2019 new coronavirus, known as "2019-nCoV", was discovered in Wuhan virus pneumonia cases in 2019, and the virus was transmitted from person to person. Currently, confirmed cases have been received in various parts of the world. ( Stringer - Anadolu Agency )
Napisao H. H.

Od posljedica koronavirusa u Kini je sa današnjim danom prema zvaničnim podacima umrlo više od 800 osoba, javio je AFP.

Ovakav stepen smrtnosti je nadmašio i epidemiju SARS koja je harala od 2002. do 2003. godine. Podsjećamo, od akutnog respiratornog sindroma su umrle 774 osobe.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija je navela da se epidemija koronavirusa “stabilizira”. Istvoremeno WHO je upozorio javnost da je vrlo rano davati bilo kakva predviđanja, obzirom da se broj umrlih povećava.

U Kini je skoro 37.200 osoba zaraženo koronavirusom, a koji se, kako je poznato pojavio krajem prošle godine na jednoj od pijaca u proviniciji Hubei u Vuhanu, prije nego se proširio po cijeloj Kini, ali i desetinama drugih država širom svijeta.

Zbog epidemije koronavirusa su u karantin stavljeni višemilionski gradovi u Kini, a u pojedinim gradovima je dozvoljno samo jednoj osobi u porodici da izlazi vani na svaka dva dana kako bi obnovili zalihe hrane i vode.

Inače, Majkl Rajan (Michael Ryan), dirketor Programa zdravstvenih vanrednih studija WHO-a, rekao je da se na “stabilno razdoblje” epidemije može gledati i zbog uspostavljenih mjera kontrole.

Izvan Kine zaraženo je više od 6.354 ljudi u skoro 30 država i regija, piše “Avaz“.

Komentari

komentara