Zdravlje

Ne paničarite – Zašto je izostala vaša mjesečnica?

Napisao admin

Ne paničarite ako vam izostane menstruacija. Da, trudnoća može biti potencijalni uzrok, ali postoji još niz razloga…


Žena (foto: cure.ba)

Jeste li sigurni u datum?

Mnoge djevojke pomisle da im menstruacija kasni, ali se najčešće ispostavi da nisu dobro izračunale dane. Zato, ponovimo gradivo, pratite svoj ciklus na kalendaru. Prvi dan kada primijetite krvarenje je prvi dan vašeg ciklusa pa ga obilježite. Da biste izračunali koliko je vremena prošlo od posljednje menstruacije, prebrojite ih unatrag do tog dana.

Imajte na umu da ciklus od 28 dana ne postoji uvijek i kod svih žena. Mnoge imaju dulji ciklus ili im pak menstruacija jedan mjesec dolazi 28., a sljedeći 32. dan. Sve u rasponu od 21 do 35 dana je normalno.

A da niste možda trudni?

Ako uobičajeno dobivate menstruaciju, recimo, 30. dan, ali ovaj ste mjesec dogurali do 35., a i dalje ništa, trudnoća je neizbježno prva mogućnost koja vam prolazi kroz glavu.Iako postoji mnogo drugih stvari koje bi mogle biti uzrok kašnjenja, trudnoća je svakako jedna od njih – čak i ako pijete pilule. Ako ste imali barem jedan seksualni odnos u proteklih mjesec dana, postoje šanse da ste trudni jer nema kontracepcijske metode koja pruža stopostotnu zaštitu. Zato je važno eliminirati tu mogućnost.

Stisnite zube i kupite kućni test za utvrđivanje trudnoće prije nego što vam se eventualno pojave rani simptomi drugog stanja, kao što su povećane grudi, mučnina ili umor. Test biste trebali napraviti ujutro čim se probudite jer se tada dobiju najpouzdaniji rezultati. To je vrijeme kad je koncentracija hormona u vašem urinu najviša pa su manje šanse da ćete dobiti lažno negativan rezultat.

Jeste li u posljednje vrijeme izloženi velikom stresu?

Stres može odgoditi početak ciklusa danima, tjednima, pa čak i mjesecima. Kada ste napeti, vaš organizam luči hormon kortizol i ako je njegova razina dovoljno visoka, može blokirati stvaranje hormona koji reguliraju vaš ciklus. A bez tog hormonskog signala da se jajna stanica može oslobađati, nastaje vakuum u vašem ciklusu. Kada se razina kortizola spusti, ciklus se ponovno vraća u normalu.

Sve vrste stresa mogu utjecati na porast razine kortizola – pritisak na poslu, svađa s dečkom, selidba… Čak i pozitivna trema koju osjećate prije odlaska na dalek put ili uoči vjenčanja može imati isti učinak.
Zato razmislite o stvarima koje vam se događaju u posljednje vrijeme. Ako osjećate napetost, primijenite ove mjere kako biste smanjili pritisak i dali si oduška. Dobro se preznojite na treningu zumbe ili se ‘skulirajte’ uz play listu na svom iPodu. Oh, i pokušajte ne povećavati nervozu brinući se kada će vam se ciklus vratiti u normalu. Izostanak jedne menstruacije neće naštetiti organizmu.

Jeste li se udebljali ili omršavjeli? 

Za žene je neophodno da održe određenu razinu masnih naslaga u organizmu kako bi mogle ovulirati. Ako ste izgubili kilograme i vaš indeks tjelesne mase (BMI, koji izražava postotak masti u organizmu) postane prenizak, možete izgubiti ciklus. S druge strane, ista se stvar može dogoditi ako je vaš BMI previsok. Ginekolozi pretpostavljaju da je razina masnih naslaga toliko važna za ovulaciju jer one vašem organizmu pružaju garanciju da ste dovoljno zdravi te da možete iznijeti trudnoću do kraja i odnjegovati bebu.

Općenito, BMI koji je ispod 19 previše je nizak za ovulaciju, a onaj iznad 30 smatra se previsokim. Ali nije uvijek u pitanju broj. Ako ste, recimo, iznimno brzo smršavjeli,  i to može prekinuti vaš ciklus, čak i kad je vaš BMI ostao u granicama normale. To se može dogoditi ako ste, primjerice, započeli rigoroznu dijetu.

Uzimate li neke lijekove?

Određeni lijekovi (uz pilulu) mogu poremetiti vaš ciklus tako što će odgoditi ili blokirati ovulaciju. Antidepresivi su jedni od najčešćih krivaca. Neće se svaka žena koja ih pije suočiti s promjenama ciklusa, ali postoji mogućnost da se to dogodi čim počnete propisanu terapiju, ali i nekoliko meseci nakon što ste popili prvi lijek.

Drugi, rjeđe propisivani lijekovi koji mogu utjecati na ciklus su antipsihotici, neki steroidi, kao i lijekovi u sklopu kemoterapije. Ako uzimate bilo što od toga, vjerojatno nema razloga za brigu, ali svejedno obavijestite svoga ginekologa.

Jeste li upravo počeli ili prestali uzimati kontracepcijske pilule?

Ovisno o količini estrogena ili progesterona koje sadrže vaše kontracepcijske pilule, na početku terapije može se dogoditi da uopće nemate menstruaciju ili da ona postane manje obilna i/ili neredovita.

I zbog prestanka uzimanja pilule može se dogoditi da menstruacija izostane neko vreme. Neke žene ovuliraju dva tjedna nakon uzimanja posljednje pilule i redovna menstruacija stiže dva tjedna kasnije. Ali ako spadate u brojnu grupu žena koje imaju prirodno nepravilan ciklus, može proći i nekoliko mjeseci prije nego što se on ponovno ustali. Medicinski naziv za ovu pojavu je amenoreja poslije pilule i prilično je uobičajena. Ali ako potraje dulje od tri mjeseca, svakako posjetite svoga ginekologa koji će vam vjerojatno, da bi pokrenuo vaš ciklus, propisati dozu progesterona.

Imajte na umu: Iako vam je menstruacija izostala nakon prestanka uzimanja oralne kontracepcije, to ne znači da ne ovulirate. Drugim riječima, ako ste pomislili da ste sigurni od trudnoće pa ste se upustili u nezaštićen odnos nakon uzimanja posljednje pilule, moguće je da ostanete u drugom stanju.

cosmopolitan.hr

Komentari

komentara