Zdravlje

Sumnjivo crvenilo lica

Napisao H. H.

Promjene mogu izbiti naglo, pa ne moraju odmah biti prepoznate kao rozaceja, nego kao alergijska reakcija

Rozaceja je promjena na koži lica koja se manifestira pojavom crvenila u predjelu obraza, uz razvoj proširenja malih krvnih žila, a katkad i pojavom manjih do većih gnojnih “prišteva”. Takvu promjenu na koži lica često prate i subjektivni simptomi, kao što su svrbež, žarenje i stezanje. Oboljeli se vrlo lako zacrvene pri ulaska u toplu prostoriju s hladnoga zraka ili se jako zacrvene pored izvora topline.
Razvoj kroz nekoliko stadija
Ovisno o stupnju prisutnosti navedenih promjena, rozaceja se dijeli u četiri tipa:

Eritematozni tip – prevladava crvenilo obraza uz proširenje krvnih žila. Katkad se crvenilo može ograničiti samo na kožu u predjelu donjih vjeđa.

Papulopustulozni oblik – javljaju se crveni čvorići i gnojni prištići na crvenoj koži lica, prožetoj malim krvnim žilama.

Fimatozni oblik – karakterizira ga pojava zadebljanja žljezdanog i vezivnog tkiva ili bujanje vezivnog tkiva i krvnih žila na koži lica. Promjene su uočljive na koži obraza, čela, a kod muškaraca i u predjelu nosa (može doći do pojave gomoljastog nosa).

Okularni tip – obuhvaća promjene na oku, najčešće u vidu konjuktivitisa, praćene crvenilom očiju, svrbežom, pečenjem, suhoćom i iritacijom na svjetlost.Dakle, bolest ima nekoliko stadija. U početku se javlja crvenilo nosa i obraza, koje može biti prolaznog tipa, a kod nekih ljudi postaje trajno, uz postupno širenje malih krvnih žila. Neliječeni oblici bolesti s vremenom mogu poprimiti izgled otečenog lica s pojavom čvorića i gnojnih prištića. Promjene mogu izbiti naglo, pa ne moraju odmah biti prepoznate kao rozaceja, nego moguće kao alergijska reakcija. Stoga je u početku vrlo važno češće kontrolirati bolesnika, kako bi se pratio tijek bolesti i na vrijeme uvela antibiotska terapija, u početku u vidu kreme ili losiona, a kasnije, ako je potrebno, i u obliku tableta. Važno je istaknuti da se ne poseže odmah za kortikosteroidnim pripravcima kako ne bi došlo do kompliciranja stanja na koži lica.
Pravi razlog pojave nepoznat
Smatra se da u nastanku ulogu prije svega ima tip kože s vrlo reaktivnim krvnim žilama koje se šire i na najmanje podražaje, kao što su toplina, jače začinjena hrana ili kalorično piće. Probavne smetnje i izloženost suncu pogoršavaju bolest. Zamijećeno je da stres i hormonalni poremećaji također mogu utjecati na pogoršanje bolesti.

Kortikosteroidne kreme i kortikosteroidne kapi za nos i oči mogu također biti razlog razvoja rozaceje.

Danas se smatra da ulogu imaju i mikrobijalni organizmi. Među njima se spominje grinja (Demodex follicularum), koja normalno obitava u izvodnim kanalima žlijezda lojnica, a kod određenih osoba ima veliku ulogu u razvoju rozaceje. Postoje čak istraživanja koja pojavu rozaceje dovode u vezu s bakterijom Helicobacter pylori u želucu, jer izlječenjem želučanih smetnji dolazi i do smirenja simptoma rozaceje.

Rozaceja ima kroničan i nepredvidiv tijek. Trajanje je teško prognozirati, jer na pojavu i tijek bolesti utječe nekoliko činitelja koji se međusobno isprepliću
Isključenje čimbenike rizika u kombinaciji sa specifičnom terapijom
Liječenje rozaceje počinje nakon uzimanja anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda i laboratorijske obrade bolesnika. Prije početka terapije lijekovima bolesniku treba detaljno objasniti prirodu bolesti i potrebu isključivanja svih činitelja koji bi mogli dovesti do pogoršanja kliničke slike. Prije svega to je izbjegavanje boravka na vjetrovitom prostoru, izbjegavanje vrućih pića, kofeina, većih napora, začinjene hrane, konzumiranje alkohola te svih preparata koji sadrže alkohol i iritiraju kožu. Osobe koje pate od rozaceje tijekom ljeta moraju koristiti kreme sa zaštitnim faktorom i obvezno nositi šešir ili kapu te sunčane naočale.

U terapiji rozaceje kremama koriste se one koje ubrajamo u pripravke iz domene dermatološke kozmetike ili kreme iz domene lijeka, čiji izbor ovisi o tipu kože i težini kliničke slike. Od krema se koriste pripravci koji sadrže benzoil peroksid, azalaiču kiselinu, sulfur, takrolimus, metronidazol, eritromicin, fucidinsku kiselinu ili klindamicin. Od lijekova koji se uzimaju u obliku tableta koriste se tetraciklinski antibiotici, a u težim slučajevima i isotretinoin.

Radi uklanjanja proširenih kapilara na koži lica, koriste se uređaji kao što su laser ili IPL (intense pulsed light), koji djeluju na smanjenje broja krvnih žila u koži. Valja naglasiti da niti laserski niti IPL tretman nisu tretmani koji odmah rješavaju problem, nego se moraju ponavljati, s postupnim postizanjem rezultata, odnosno smanjenjem crvenila. Treba reći da su ti tretmani nešto skuplji, zbog cijene uređaja, a rezultati nisu trajni, što je, pak, u skladu s prirodom bolesti. Takvi podaci moraju se bolesniku objasniti, što može nametnuti pitanje čemu onda liječenje ako se problem ne može trajno riješiti? Tretmani rozaceje, kao i ostali dermatološki tretmani, svakako imaju smisla, jer se njima sprječava razvoj posljedica na koži lica koje su katkad nepopravljive. Znači, liječenje je obvezno jer simptome rozaceje svodi na najmanju moguću mjeru, a kod nekih bolesnika postigne se i potpuno izlječenje. Naravno da je uspjeh individualan, jer ovisi o razlozima pojave rozaceje i individualnim reakcijama osobe na poduzete mjere liječenja,prenosi Vasezdravlje

Komentari

komentara