Zdravlje

Za lice, vježbanje … – Devet odličnih načina na koje možete koristiti "običnu" jabuku

Napisao admin

Jedna jabuka dnevno tjera doktora, stara je izreka jer je jabuka puna korisnih nutrijenata. No, osim kao ukusan i vrlo zdrav obrok, jabuka nam može poslužiti na još puno načina. Provjerite!


Jabuka (foto: cure.ba)

1. Maska za lice
Jabuke će koži lica vratiti sjaj koji zaslužuje. Za masku vam trebaju: med (oko 1/8 šoljice), 1/4 jabuke, 1/4 oguljene pomorandže, 6 bobica grožđa, 3 jagode. Voće (bez meda) miksajte dok smjesa ne postane glatka. Operite i posušite lice. Tanak sloj meda nanesite na lice, a preko njega ravnomjerno rasporedite voćnu smjesu. Masku ostavite 15 minuta, a potom isperite toplom vodom i nježno posušite.

2. Poboljšajte vježbanje
Stisnite jabuku između bedara kad sljedeći put budete radili trbušnjake, što će vašim mišićima biti dodatni izazov.

3. Riješite se migrene
Pomirišite zelenu jabuku sljedeći put kad osjetite migrenu. Studije su pokazale da miris zelene jabuke umanjuje bol i skraćuje trajanje glavobolje.

4. Sazrijevanje drugog voća
Možda zvuči čudno, ali nauka podupire te tvrdnje. Jabuke mogu pomoći drugim plodovima da sazore jer ispuštaju plin etilen, koji ubrzava zrenje. Ako želite da vam voće i povrće, poput banana, avokada, krušaka ili paradajza, brže sazori, stavite ih u istu papirnatu vrećicu s jabukom.

5. Čuva vlagu
Jabuke ispuštaju vlagu, pa kad trebate pohraniti kolače i druge pekarske proizvode, stavite ih u hermetički zatvorenu posudu s polovicom jabuke.

6. Omekšava smeđi šećer
Smeđi šećer vam se stvrdnuo? Stavite smeđi šećer i komadić jabuke u posudu ili vrećicu koju možete dobro zatvoriti. Smeđi šećer bit će kao nov za par dana.

7. Zasladite hranu na zdrav način
Jabuke su odlična prirodna alternativa prerađenom šećeru. Kod pečenja sok svježe iscijeđene jabuke odličan je način da dobijete omiljene ukuse uz što manje kalorija. Možete je narezanu dodati i u jogurt ili frape i zaobići zaslađivače.

8. Napravite potpourri
Volite miris jabuke? Napravite potpourri! Trebaju vam: sok od jabuke (da ispuni posudu), 3 cijela štapića cimeta, šaka klinčića, jabuka razrezana na okrugle komade, kašika čistog ekstrakta vanilije, naribani muškatni oraščić (prema želji). Sastojke stavite u veliku posudu i potom na štednjak. Kad zavrije, smanjite vatru te dodajte još soka ili vode ako je potrebno. Pazite da sastojci ne izgore.

9. Napravite svijećnjak
Izdubite središnji dio jabuke, u udubljeni dio stavite lučicu i eto vam svijećnjaka!

magazin.hr

Komentari

komentara