Zdravlje

Evo šta vam može pomoći u tome! – Želite zdravije srce?

Napisao admin

Stvara se u ljudskom tijelu i pronalazimo ga u svakoj tjelesnoj ćeliji, a naročito visoku koncentraciju koenzima Q10 imaju ćelije srca, jetre, štitnjače i bubrega.


srce (foto:cure.ba)

Suplementi koenzima Q10 mogu pomoći osobama koje pate od srčanih bolesti. 

On igra ključnu ulogu u proizvodnji energije i ima moćna antioksidativna svojstva. Većina ljudi dovoljnu količinu koenzima Q10 dobija putem svakodnevne ishrane, ali u nekim slučajevima je potrebno uzimati i suplemente. 

U novom istraživanju evropskih naučnika se pokazalo da osobe koje svakodnevno uzimaju 100 miligrama koenzima Q10, zajedno s prepisanim lijekovima, imaju manji rizik od pojave prijevremene smrti izazvane srčanim bolestima. 

Prethodna istraživanja su pokazala da značajno smanjuje vrijednosti krvnog pritiska, oslobađa od bolova u mišićima i reguliše nivo holesterola u krvi. 

Naučnici ističu da osobe, koje pate od srčanih bolesti ne bi trebalo da zamijene prepisane lijekove koenzimom Q10, ali bi trebalo da se posavjetuju s ljekarom o uzimanju suplemenata jer su brojna istraživanja pokazala da Q10 ima odlično djelovanje na srce i čitav kardiovaskularni sitem. 

I dok suplementi koenzima Q10 po pravilu ne izazivaju nikakve nuspojave, postoje slučajevi kada su uzrokovali mučninu, povraćanje ili proliv. 

Prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, uključujući i suplemente koenzima Q10, se svakako treba posavjetovati s ljekarom, a stručnjaci donose nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći, piše CentarZdravlja. 

* Suplemente uzimajte s hranom jer ćete pospješiti apsorpciju. 

* Ako ste u mogućnosti, uzmite ulje s koenzimom Q10 jer se lakše razgrađuje od kapsula. 

* Podijelite porcije. Ako uzimate 100 miligrama dnevno, uzmite 2 puta po 50 miligrama.

S media

Komentari

komentara