Zdravlje

SVE OVO NAM GOVORE CRTEŽI ZLOSTAVLJANE DJECE! Oni nemaju modrice i rane koje se jasno vide: Javnost u šoku! (FOTO)

Napisao A. K.

Čitav region još uvek je uzdrman zbog slučaja Pag – kada je otac bacio svoje četvoro dece kroz prozor sa prvog sprata.

Psiholozi su zato udružili snage te ukazali na to koliko je, pre svega, emocionalno zlostavljanje opasno. Jedna žena psiholog je izvadila crtež zlostavljanog deteta i protumačila ga javnosti, koja je ostala u šoku.

Stravičan događaj dokaz je koliko su deca zapravo ugrožena u vlastitim porodicama, gde neretko preživljavaju pravu dramu. Izložena su manipulacijama i zlostavljanju. Ovaj slučaj pokazao je i ranjivost sistema koji neretko zna da zakaže, kako u susednoj Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

„Dete koje je emocionalno zlostavljano nema masnice i rane koje se jasno vide. Ljudi govore, dajmo roditelju priliku, možda se nešto promeni“ počela je Mia Roje, psiholog u Poliklinici za zaštitu dece Grada Zagreba, pa dodala kako, kada dajemo takvom roditelju priliku da i dalje emocionalno zlostavlja dete, tom detetu oduzimamo priliku.

U jednom trenutku Roje je pokazala crtež koji je nacrtalo emotivno zlostavljano dete:

„Ovo je prikaz kako se oseća jedno emocionalno zlostavljano dete. Ne mora da bude telesno ili seksualno zlostavljano, emocionalno zlostavljano dete koje sluša ‘mama ti je grozna, mama ne valja’, to dete čuje ‘pola mene je grozno, pola mene ne valja“.

FOTO: PRINTSCREEN

Naime, kao što je dete genetski pola mama, pola tata, tako je i u emocionalnom smislu.

„To dete o sebi misli da su deca koja su emocionalno zlostavljana grozna, luda, debela, bebasta, crna, glupa, loša, labava, mala, lenja, mrtva. To je emocionalni doživljaj te dece. Odakle nam pravo da zatvaramo oči pred emocionalnim zlostavljanjem?“ pita se Roje.

Kasnije je prikazala još jedan crtež.

FOTO: PRINTSCREEN

„Ovo je klasičan primer ‘splitinga’ kod deteta, crno-beli svet. U gornjem delu srca nalazi se mržnja, to mi vidimo kod deteta. Vidimo nadureno dete, ima reakcije mržnje prema jednom roditelju“.

„A onda dete povlači crtu i dole u skroz jednom izolovanom delu srca stoji ljubav i stoji „fali mi taj roditelj“. To je ono kako se dete oseća iznutra. Mi kroz tretman moramo dotle da dođemo“, ističe Roje.

Razvod se može prevazići

Razvod braka roditelja je izuzetno teška situacija, stresna za većinu dece, ali kako će se dete prilagoditi zavisi od toga kakvu će komunikaciju roditelji uspostaviti nakon razvoda.

„Nije svaki razvod ‘zlostavljač’ za dete. Problem nastaje kada roditelji ne mogu da ostave svoje nesuglasice i konflikte i da se posvete najboljem interesu svog deteta. To na kraju završava time da jedan roditelj pokušava da otuđi dete od onog drugog“, naglašava ona.

„Najveći poklon koji rastavljeni roditelji mogu da daju svom detetu je taj da su u pristojnoj komunikaciji i da aktivno podstiču odnos deteta s drugim roditeljem“, ističe Roje.

Ona je rekla kako je najteže pitanje za dete s kojim roditeljem želi da ostane, pa se član 12 Konvencije o pravima deteta često zloupotrebljava, a to je da dete ima pravo da kaže svoje mišljenje o svim pravnim stvarima koje ga se tiču.

FOTO: PRINTSCREEN

Kurir.rs/Index/Foto: Youtube screenshot

Komentari

komentara