Zdravlje

6 tipova raka koji sve češće napadaju ljude od 25 do 45 godina: Evo šta je glavni uzročnik!

Napisao H. H.

I mlade osobe su ugrožene.

straživanje objavljeno u časopisu “Lancet Public Health”, američkog udruženja za rak, analiziralo je unazad 20 godina prikupljene podatake o dijagnozama raka kod odraslih Amerikanaca starosti od 25 do 84 godine i pronašla iznenađujuće povećanje stope oboljenja kod ljudi između 25 i 49 godina, posebno kod tipova bolesti povezanih sa gojaznošću!

Od ukupno 12 ispitanih tipova karcinoma povezanih s gojaznošću, ovih 6 tipova, koji se uobičajeno javljaju kod bolesnika u 60-im i 70-im godinama, sve su prisutniji kod mlađe populacije stanovništva:

Rak debelog crijeva
Rak endometrijuma
Rak žučne kese
Rak bubrega
Rak gušterače
Multipli mijelom (rak krvi ili rak plazma ćelija)
Kod osoba starosti od 25 do 29 godina zabilježen je najveći porast raka bubrega, s prosječnim godišnjim porastom od 6,23 posto, dok je u populaciji od 30 do 34 godine najveći porast zabilježen u pojavi multipli mijeloma – čak 2,21 posto.

U mlađoj odrasloj populaciji primijećen je i porast dvije vrste karcinoma koji nisu povezani s gojaznošću:

Gastrointestinalni tumori
Leukemija
Što uzrokuje ovoliki porast?

Premda istraživanje nije bilo usmjereno na konkretne uzroke povećanja ovih stopa raka, pretpostavka je da je jedan od glavnih krivaca porast broja gojaznih osoba u populaciji.

Istraživanjem iz 2018. godine utvrđeno je da je prekomjerna tjelesna težina bila glavni uzrok do 60 posto svih karcinoma endometrijuma, 36 posto karcinoma žučne kese, 33 posto karcinoma bubrega, 17 posto karcinoma gušterače i 11 posto karcinoma plazma ćelija koji su se dogodili 2014. godine.

Što se tiče raka probavnog trakta i leukemije, naučnici smatraju da je za rast broja ovih zloćudnih bolesti krivica i veći broj autoimunih oboljenja, pretjerana upotreba antibiotika i izloženost kancerogenim materijama u okruženju.

Trebate li da se zabrinemo?

Kao i kod većine oboljenja, prevencija može da bude od velike pomoći. Glavni podsticaj nakon rezultata ovog istraživanja može da bude da posvetite dodatnu pažnju svom zdravlju i tjelesnoj težini, jer je upravo kod konacera povezanog s gojaznošću uočen najveći porast.

Već ste to čuli, ali nije loše ponoviti: održavanje zdrave tjelesne težine, zdava ishrana i redovno vježbanje važni su faktori za spriječavanje raka, bez obzira na godine.

Autori istraživanja ohrabruju ljekare da nastave da prate težinu svojih pacijenata i savjetuju ih o zdravstvenim rizicima gojaznosti uz povećanje fizičke aktivnosti i promjenu načina ishrane, piše “Ordinacija“.

Komentari

komentara