Zdravlje

Vrkuta, gospin plašt, virak, Alchemilla vulgaris… Najbolji prijatelj trudnicama ali i nerotkinjama!

Napisao H. H.

Poznavaoci kažu da: dvije trećine ginekoloških operacija ne bi bilo potrebno ako bi na vrijeme i to u dužem vremenskom periodu pacijentkinje uzimale gospin plašt, jer ona liječi sve bolesti donjeg dijela tijela, upale, čireve i prelome. Skoro da se ne može nabrojati za što je sve ljekovita

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) raste u predalpskim područjima već na visini od 600 do 700 m. To je trajna zeljasta biljka slična grmu, visoka oko 40 cm, čiji izdanci plavozelene boje kasnije postaju crvenosmeđi i kudravo dlakavi.

Kovinu pretvara u zlato

Cvjetići su mali, žućkastozeleni, tvore na kraju stabljike neku vrstu štitca. Korijen i biljka su bez mirisa, gorki i stežu usta. Cvat se ne oplođuje, pa se gospin plašt množi nespolnim načinom – širenjem korijenja.

U lisnome lijevku gospina plašta noću se nakupi rosa, a alhemičari – na koje upućuje i prvi dio botaničkog naziva – u davnini su tu bistru kap nazivali “nebeskom vodicom”, pa je uzimali za tajno stvaranje “kamena mudraca” i pretvaranje običnih kovina u zlato.

Ova biljka sadrži minerale, organske tvari, saponin, gorku tvar, biljno ulje i smolu te tanine. Također, sadrži flavonoide, fitosterine, salicilnu kiselinu u tragovima, a značajno je da tanini iz gospinog plašta djeluju blago a svejedno imaju jako ljekovito djelovanje.

Ljekoviti dio biljke su listovi i mlade grančice, koji se skupljaju prije cvatnje. Ubire se i cijela biljka bez korijena. Listove možemo brati i kasnije.

Zaustavlja rak dojke

Vrkuta se preporučuje za sve ženske bolesti: poteškoće u vrijeme klimakterija, menstruacijske tegobe, bijelo pranje, bolovi u trbuhu, povrede nakon poroda, mlitavi trbuh nakon teškog poroda, spuštena maternica, preponske kile; vrkutom se jača stjenka maternice i time sprečava pobačaj, ona liječi zapuštene čireve, gnojne rane, ubode i posjekotine te groznicu uslijed povreda, liječi epilepsiju, jača mišiće kod djece, zaustavlja povećanje šećera u krvi i zakrčenje krvnih žila; liječi upalu dišnih organa, zaustavlja krvarenje desni poslije vađenja zuba, umanjuje bolove kod gihta i reume i dr.

Japanski znanstvenici su otkrili da tvar iz vrkute (agrimonin) zaustavlja rak dojke! Bilo bi poželjno da svaka buduća majka od trećeg mjeseca trudnoće pije čaj od ove biljke. Kad se pomiješa sa rusomačom (hoću-neću travom) (Capsella bursa-pastoris) vrkuta predstavlja univerzalan lijek protiv svih ženskih bolesti, čak i protiv ispadanja maternice.

Paracelsus i kasniji znalci hvalili su gospin plašt kao čudesnu travu, a sok kao dragocjeni melem za rane. Vrkuta je odlična i kao sredstvo protiv debljine, dovoljna je količina čaja od 2-3 šoljice na dan, i vitka linija je osigurana.

RECEPTI

Čaj za klimaterične i pubertetske smetnje

Uzeti svježe ubranu vrkutu i hajdučku travu u omjeru 1:1 i pripremiti čaj. Piti gutljaj po gutljaj četiri šolje tokom dana. U isto vrijeme treba masirati te dijelove tinkturom od rusomače (Capsella bursa-pastoris). Utrljavanje se vrši odozdo prema gore. Dobro je da se terapija dopuni kupkom od hajdučke trave, koja se pravi od 100 gr ove biljke i koristi 3 puta sedmično. (Ista kupka se može koristiti dva puta).

Poslije porođaja

Jedna čajna kašičica vrkute prelije se šoljicom vrele vode i ostavi da odstoji 5 – 10 minuta. Pije se uvijek u gutljajima. Doza je 2 šoljice na dan, a poslije porođaja se pije puno čaja prvih 8 – 10 dana.

Za reguliranje menstruacije

Uzeti u jednakim dijelovima vrkuta i stolisnik: 3 velike kašičice te mješavine preliju se 1 litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procijedi; popije se tokom dana vrlo toplo, kao izvanredan lijek za reguliranje menstruacije, posebno ako mlade djevojke usprkos lijekovima nemaju menstruaciju.

Kod mišićnih oboljenja i multiple skleroze

Uzeti u jednakim dijelovima vrkuta i rusomača: 2 velike kašičice te mješavine preliju se s litrom vrele vode i nakon 5 minuta se procijedi; pijemo ga litru na dan, vrlo toploga tokom dvije sedmice, kao izvanredan lijek za jačanje mišića i svih mišićnih oboljenja pa čak i kod multiple skleroze. Važno je da ovaj čaj piju djeca sa slabim mišićima. Tada će se dobro razvijati. Istovremeno se preporučuje kupelj od uvarka vrkute,prenosi Aura

SAVJET PLUS

Osobama koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči, ne preporučuje se uzimanje pripravaka od vrkute!

Komentari

komentara