Zdravlje

5 jednostavnih trikova kako se riješiti gljivica s nožnih noktiju

Napisao H. H.

Gljivice imaju veću vjerojatnost da se pojave i zadržavaju na noktima na nogama jer su nožni prsti zatvoreni u toplom, vlažnom okruženju čarapa i cipela. Ovako ćete ih se riješiti prirodnim putem

Javne tuš kabine u vašoj teretani možda su vam ostavile neželjeni dar: onihomikozu, inače poznatu kao gljivičnu infekciju.

Iako počinje kao bijela ili žuta mrlja ispod nokta na nogama, s vremenom nokat može zadebljati, pa čak se i raspasti dok gljivice prodiru dublje.

Gljivice imaju veću vjerojatnost da se pojave i zadržavaju na noktima na nogama jer su nožni prsti često zatvoreni u toplom, vlažnom okruženju čarapa i cipela, što je idealno mjesto za razvoj gljivica, piše Men's Health.

11 savjeta kako izgubiti celulit i učvrstiti bedra i stražnjicu
Joe Graedon, doktor medicine, farmakolog na Farmaceutskoj školi UNC Eshelman u Chapel Hillu i autorica The People's Pharmacy smatra da nije svaki put potreban skupi lijek, već da i neke od ovih jeftinijih alternativa mogu pomoći:

1. Mješavina Listerina i alkoholnog octa

Tekućina za ispiranje usta Listerine sadrži sastojke kao što su timol i mentol koji imaju antifungalna svojstva, a ocat je kiseli pa će stvoriti negostoljubivu okolinu za gljive.

Kombinirajte ove dvije tekućine u jednakom omjeru i potopite nožne prste u dobivenu mješavinu, idealno 45 do 60 minuta dnevno.

2. Čaj Pau d'arco

Čaj od unutarnje kore južnoameričkog stabla sadrži antifungalne spojeve, a laboratorijska istraživanja upućuju na to da je ona jednako učinkovita kao i antifungalni lijekovi.

Čovjek treba dva puta dnevno 20 minuta močiti noge u tekućini od dvije vrećice čaja pau d'arco.

3. Eterična ulja čajevca i origana

tea tree oil in the amber glass bottle and fresh tea tree leaves | Autor: Amy_Lvfoto: Amy_Lv

– Ulje čajevca se već godinama koristi u borbi protiv kožnih bolesti, osobito gljivičnih infekcija – kaže Graedon.

Ulje origana sadrži timol koji također ima antifungalna svojstva. Treba nanijeti nekoliko kapljica esencijalnog ulja na zahvaćene nokte dva puta dnevno.

4. Prirodna krema s ureom

Prirodne kreme s ureom (20%) mogu pomoći rastopiti oboljeli dio nokta, ostavljajući zdrav dio netaknut. Kad se otopi, mjesto se može namazati antifungalnom kremom koju se može dobiti u ljekarni bez recepta.

Prije ovog tretmana preporučljivo je posavjetovati se s dermatologom ili podijatrom jer mjesto s kojeg se uklonio inficirani dio je jako podložno drugim infekcijama.

5. Eterično ulje od lišća cimeta

Onaj tko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i navečer. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano s gorkom soli, piše Remedy Daily.

Komentari

komentara