Zdravlje

Česte prehlade i herpes su znak brigu

Napisao H. H.

Manifestacije na koje mnogi ne obraćaju pažnju pouzdano ukazuju da je odbrambena moć organizma oslabljena. Svako narušavanje ravnoteže imuniteta „ispliva“ na površinu: javljaju se infekcije, alergije.

Da bi mogao uspješno da nas brani od svih zaraza, imunitet mora da bude u ravnoteži, ni prejak ni preslab. Oslabljen, imunitet nije dovoljno efikasan da se bori protiv bolesti, ali i previše aktiviran može da ima potpuno suprotan efekat i da ošteti sopstveni organizam, kao što je slučaj je kod autoimunih bolesti.

Najava bolesti

Prije nego što nastupi bolest, oslabljen imunitet može da se prepozna po nekoliko jasnih simptoma:

*Česte prehlade, nedostatak energije, nesanica, hronični umor, čest herpes, sigurni su znaci slabljenja imuniteta.

* Simptomi oslabljenog imuniteta su praćeni čestom potrebom za slatkim, prati ih i pojava suvog nosa i tamnožutog urina – koji je posljedica manjka tečnosti u organizmu.

* Slab imunitet se lako može primetiti po izgledu kože, noktiju i kose. Ukoliko je riječ o problematičnoj i suhoj koži, zatim kosi koja nema sjaja i djeluje beživotno sa ispucalim krajevima, kao i problemi sa slabim i krtim noktima, vjerovatno je riječ o padu imuniteta,piše Aura

* Herpes na usni i koži jedan je od čestih manifestacija oslabljenog imuniteta. Iako je većina „zaražena” herpes simpleks virusom, inficiranost ovim virusom ne pokazuje se uvijek. Jer, on uglavnom miruje, prvenstveno u ćelijama nervnih ganglija. Kada padne imunitet, odnosno kada je kompromitovana odbrambena sposobnost organizma, virus se manifestuje i pokazuje u nekoliko kliničkih oblika, najčešće na usni i sluznici usta ili nosa.

Komentari

komentara