Zdravlje

Vežete kosu u punđe i repove? Pripazite, moglo bi vam se dogoditi ovo…

Opadanje kose - Aura.ba
Napisao H. H.

Lijepa Diva, čitav je život plesala balet, a svakodnevno zatezanje kose u rep donijelo joj je ozbiljne posljedice.

Visoki repovi i popularne punđe pravi su ‘dar s neba’ kada je u pitanju neuredna ili neukrotiva kosa, ali svakodnevno zatezanje kose može imati ozbiljne posljedice za vaše vlasište i uzrokovati gubitak kose!

“Woman's Health” prenosi priču Britanke Dive Hollands koja je kao balerina bila primorana nositi punđe od svoje trinaeste godine i koja je na taj način izgubila kosu, piše “Aura“.

– Nosila sam zavezanu kosu od malena, sada kada gledam fotografije iz tog doba, zaista mogu vidjeti kako su punđe imale efekt na moje vlasište – rekla je Hollands doktoru Edwardu Ballu, specijalistu za tretiranje gubitka kose.

– Tokom godina postajalo je sve gore i gore.

Tačan naziv za Divino stanje je trakcijska alopecija, povlačenje kose tokom nošenja identičnog stila ili frizure, tokom godina.

– Ako zategnete kosu s vremena na vrijeme, ništa se neće dogoditi. Ali tokom vremena, zbog same sile povlačenja kose unatrag, vlasište se oštećuje, a kosa prestaje rasti – poručila je Sejal Shah, vodeća dermatologinja iz New Yorka.

– Većina ljudi koji imaju hroničnu trakcijsku alopeciju ne osjećaju bol i nemaju neki neugodan osjećaj kada zategnu kosu – rekla je Shah – jednostavno ne shvaćaju što se događa.

Komentari

komentara