Zdravlje

MANJE MENTALNIH PROBLEMA – Zašto tokom praznika morate pobjeći u prirodu

Napisao admin

Što duži boravak u parkovima i drugim zelenim oazama, kao i što veći njihov broj u gradovima mogu poboljšati vaše zdravlje i kvalitet života…


priroda (foto:cure.ba)

Studija objavljena u časopisu Psychological Science, koja je rađena na britanskom Univerzitetu u Ekseteru pokazala je da bi svaka urbana sredina trebala da ima što više površina pod zelenilom. Ako duže boravite u njima popravićete kvalitet svog života i poboljšati zdravlje.

Tokom istraživanja naučnici su pratili kretanje pet hiljada domaćinstava i 10 hiljada odraslih osoba u periodu od 1991. do 2008. godine. Ispitanici su davali informacije o svom psihološkom zdravlju. Informacije koje bi dobili naučnici su koristili u procjenjivanju uticaja zelenila na promjene u životima ljudi.

Metju Vajt je sa svojim kolegama iz Evropskog centra za okolinu i ljudsko zdravlje otkrio da ljudi prijavljuju manje mentalnih problema i zadovoljniji su svojim životom ukoliko žive u područjima sa više zelenila. Takođe, provjere promjena ispitanika na poslu, u prihodima, bračnom statusu, fizičkom zdravlju kao i načinu stanovanja potvrdile su pozitivan uticaj zelenila na ispitanike.

– Otkrili smo da život u urbanom području sa velikom količinom zelenih površina može imati pozitivan uticaj na zdravlje, rekao je Vajt. 

I ukoliko se možda čini da je uticaj na samog pojedinca mali, potencijalni pozitivni uticaj zelenih površina na društvo uopšte može biti od velikog značaja.

-Ovo istraživanje može biti veoma važno za psihologe, zaposlene u javnom zdravstvu i urbanističke planere, koji se interesuju efekat urbanizacije i prostornog uređenja na zdravlje ljudi, rekao je Vajt.

– Ljudima, koji žive prezaposlenim načinom života u gusto naseljenim područjima, pristup zelenim površinama je odličan način da izbjegnu svakodnevni stres, izjavila je Bet Marfi, direktorka dobrotvorne institucije za mentalno zdravlje Mind.

Zbog toga, više vremena provodite u parkovima jer to je najjeftiniji način da se opustite i poboljšate svoje zdravlje.

S media

Komentari

komentara